Bag @Filippas_Bakery står en 14-årig iværksætter 

af | maj 18, 2022 | Konsulentlivet, Mit konsulentliv

Scroller du ned gennem profilen @filippas_bakery på Instagram, kommer du igennem et hav af smukke talkager og ender til sidst på et post, der referer til den allerførste solgte kage – tallet 12 lavet i to smukke kager skabt af mørdejsbunde med sirligt sprøjtet mousse, udvalgt frugt og æstetisk slik drysset med guldstøv og toppet med macarons. Macarons, som Mette Blomsterberg nok ville beskrive som havende en perfekt glat overflade og den velkendte lille ”fod”. Ja, vi er mange der sætter pris på de kunstværker, som kager efterhånden kan udgøre, men det, der gør netop denne endnu mere særlig, er, at den er skabt og solgt af den dengang 11-årige Filippa. 

I dag skal vi møde den 14-årige version af Filippa, som siden har solgt over 100 kager og har knap 800 følgere på Instagram. Hun går i 8. klasse, er blevet konfirmeret i år, og så er hun iværksætter. Hun er den yngste, der nogensinde har spillet hovedrollen i en artikel her hos SoloCEO, og vi er meget glade for, at hun har villet dele sin historie med os. Hun er desuden datter af Katja Bamberger Bro, stifter af samtalespillene Small Talk – Big Questions, som vi tidligere har haft fornøjelsen af at interviewe, og noget tyder på, at det at være selvstændig også kan løbe i blodet. 

Jobsøgende som 11-årig 

Som 11-årig havde Filippa fået lange øjne efter en forholdsvis dyr T-shirt, som hun gerne ville spare op til. Men det er svært at gå ud og finde sig en højt betalt stilling, når man samtidig faktisk er et barn. Pligter i huset, såsom at tømme opvaskemaskine og hjælpe med at bære ud, gav lidt lommepenge, men ikke mange. I samme periode blev Katja, Filippas mor, spurgt om hun kunne lave en kage til en venindes datter, fordi hun syntes, at den kage som Katja selv havde lavet til sit kobberbryllup, var vildt flot. Katja tilbød Filippa, at hun kunne lave kagen mod betaling, og det tilbud sagde Filippa ja til. Katja delte kagen på sin Instagram-profil og den vakte stor interesse. I starten gik bestillingerne gennem Katja, men da Tv-vært og influencer Lisbeth Østergaard gerne ville have en kage til sin 40-års fødselsdag, oprettede Filippa sin egen profil @filippasbakery. 

”Da Lisbeth Østergaard delte et billede af kagen, fik jeg over 600 følgere og 30 bestillinger på én dag. Så det blev ligesom det store startskud til Filippas Bakery,” fortæller Filippa. På de tre år, som er gået, har Filippa arbejdet med prissætning af produkter, strukturering af arbejdstid, og fundet ud af hvordan man laver en bæredygtig økonomi for sin virksomhed (eksempelvis ved at købe råvarer i store mængder frem for bare at gå i det lokale supermarked) og leverer 1-2 kager ugentligt. Hun har ligesom alle andre nye iværksættere prøvet sig frem, lært undervejs og trukket på kompetencer i sit netværk (i dette tilfælde en iværksætter-mor og en far i finansverden).    

Hvad driver Filippas Bakery?

Interessen for at bage går langt tilbage, og Filippa er generelt optaget af det kreative og æstetiske univers. ”Det sjoveste er at pynte kagen. Det her med at gå fra at kigge på kedelige bunde med noget creme på, og så få det til at se vildt flot ud! Det er også derfor, jeg bedst kan lide at lave talkager, for det er her, jeg føler, at jeg kan være mest kreativ. Jeg har for eksempel aldrig lavet to ens kager. Og så synes jeg, at det er vildt fedt at se kundernes reaktioner – der var engang én, der begyndte at græde, fordi hun synes, den var så flot. Det er dét, der får mig til at blive ved med at lave kagerne. Desuden er jeg god til og glad for matematik,” fortæller Filippa, hvilket må siges at være en fordel, når man driver sin egen forretning. Det er der nok flere selvstændige, der ville ønske, at de også kunne sige.  

Men Filippa mærker også de sværere sider ved at drive virksomhed. Eksempelvis at stå op og lave kage inden skole for at nå at blive færdig til den aftalte tid, hvorefter kunden så alligevel ender med at hente den flere timer efter Filippa har fået fri. ”Der er mange, der tænker at det med at være selvstændig er en kæmpe frihed, men man skal jo stadig arbejde og få skemaet til at hænge sammen, og jeg er jo stadig afhængig af andre”. 

En iværksætter som går i skole 

”Nogle går med aviser, nogle passer deres søskende, andre får måske penge af deres forældre. Og jeg driver virksomhed. Jeg er virkelig glad for at lave Filippas Bakery frem for alle de andre ting, og jeg føler også, at det er meget mere mig.” Nej, det er nok ikke alle i folkeskolen, der kan sige, at de går i klasse med en iværksætter, og Filippa har da også oplevet, at det har taget nogle år, før klassekammeraterne forstod, hvad det er, hun laver. ”De tænkte ikke dengang, vi var 11 år, at vi var klar til at have et arbejde, så de troede bare, at det var noget, jeg lavede som en hobby. Det er ikke fordi, jeg savner at dele mit ”iværksætter”-liv med nogle, men jeg kunne godt savne, at mine venner talte lidt mere om deres eget arbejde. At arbejde var noget, vi godt kunne tale om.” 

Business i blodet?

”Filippas Bakery er et fritidsjob, og jeg drømmer ikke om at være bager, og jeg kommer heller ikke til at gå fuld tid. Jeg beholder det i hvert fald, til jeg går ud af 9. klasse, og så tager jeg det bare, som det kommer derfra. Men jeg synes, det er fedt at være selvstændig, så det kan være jeg på et tidspunkt begynder med noget andet. Jeg ville elske at være selvstændig med tøj eller smykker, og jeg skal i hvert fald arbejde med det kreative.” 

Med en iværksætter til mor har Filippa også overværet fordelene som selvstændig på tæt hold, og hun er blevet tiltrukket af ideen om ikke at have en fuldstændig fastlagt arbejdsrutine. ”Men jeg har også fundet ud af, at man er nødt til at planlægge meget i forvejen, og der er selvfølgelig meget af mit arbejde, som jeg laver i weekenden, fordi jeg jo går i skole i hverdagene. Jeg laver 1-2 kager hver uge, men jeg kan også godt finde ud af at sige nej til forespørgsler, hvis jeg har brug for en pause.” Filippa holdt eksempelvis en pause, under det meste af corona-lockdown, fordi forespørgslerne naturligt dalede, og pausen passede hende egentlig fint, selvom hun savnede kagerne og i dag er glad for at være i gang igen. ”Det er vigtigt, når man er entreprenør, at man synes, det er sjovt. Hvis jeg på et tidspunkt ikke synes, det er sjovt længere, vil jeg mærke godt efter, og så stopper jeg. Men lige nu synes jeg, at det er sjovt! Jeg er så stolt af mig selv – at jeg har kunnet gøre det, og jeg får meget ros, og har rykket mig meget. Jeg er helt uafhængig af hjælpen fra min mor nu, og det synes jeg er vildt sejt. Og jeg kommer også til at fortælle mine børn en dag, at da jeg var 11, så startede jeg mit eget bageri.” 

Vi synes også, at Filippa er i al god ret til at være stolt af sig selv, og hos SoloCEO kan vi jo kun være spændte, nysgerrige og imponerede, når vi møder selvstændige i så ung en alder. Så hvis du mangler en smuk dessert til din sommerfest, så tjek da lige Filippas Bakery ud på Instagram!