Det kræver ligeså meget mod at beslutte ikke længere at være selvstændig!

af | apr 26, 2022 | Konsulentlivet, Mit konsulentliv

Interview med møbeldesigner Tina Christensen

Her hos SoloCEO møder vi mange modige selvstændige, som har taget springet fra en komfortabel stilling med en fast månedlig udbetaling til et liv med op- og nedture, vilde sejre og en masse usikkerhed. Vi hylder dem, og vi elsker at fortælle disse historier i håb om, at det kan inspirere flere til at tage samme spring, give et indblik i livet som selvstændig eller vække genkendelse og give noget at spejle sig i for andre i samme båd. Når det går godt, og når det er svært. 

Nogle gange kan det også være sundt fuldstændigt at ryste posen og se fortællingen om livet som selvstændig fra et andet perspektiv. I denne artikel skal vi møde arkitekt og designer Tina Christensen. Efter mange år har hun nu taget det modige valg at sætte sit eget firma og livet som selvstændig helt på pause og blive ansat i en større virksomhed, og vi synes, at det er en ligeså vigtig historie at fortælle. Og kræver ligeså meget mod som at vælge at gå fra fastansat og ind i et liv som selvstændig. 

Et tilbud, hun ikke kunne afslå

I 25 år var Tina Christensen sin helt egen chef. Hun blev færdig fra arkitektskolen med speciale i møbler i 1990, og efter at have været ansat som designer i IKEA of Sweden i seks år, mærkede hun behovet for at bestemme mere selv (en følelse, som nok har været drivkraften bag manges valg om at blive selvstændige).

Og bestemme selv gjorde hun så de næste 25 år med firmaet legaard & christensen ApS, som hun stiftede i samarbejde med sin mand. ”At være selvstændig er en meget naturlig vej at gå, når man er møbeldesigner. Jeg fortsatte mit samarbejde med IKEA, men jeg ville gerne være mere hands-on på projekterne og have friheden til at kunne lave alle slags projekter med flere forskellige kunder, store som små”, fortæller Tina. 

Samtidig med, at Tina har kørt sin virksomhed, har hun også haft fornøjelsen af at undervise på  DIS – Study abroad in Scandinavia, Danmarks Designskole og  på University of Washington i Seattle samt været gæsteforelæser på anerkendte skoler, som RISD og Pratt i USA. ”I løbet af min karriere har jeg designet hundredevis af produkter, og jeg begyndte i sammenhæng med min undervisning at få mere blod på tanden i forhold til at arbejde med formidling.”

I foråret 2021 får Tina et tilbud, der giver hende mulighed for netop dette. Et tilbud hun ikke kan afslå. Hun får jobbet som Special Advisor på VELUX og ansvarlig for  International VELUX Award, som er den største internationale konkurrence for arkitektstuderende og koordinerer ’Daylight Talks’ med spændende arkitekter på arkitektskoler verden over. ”Det var en stor overvejelse, om jeg skulle sige ja, for det betød jo, at jeg skulle lave hele mit liv om. Det tog mig nok omkring 4-5 måneder at beslutte mig. Men jeg var ikke bekymret, for jeg vidste, at jeg altid ville kunne vende tilbage til min virksomhed. Og det føltes virkelig rart endelig at sige ja, selvom jeg egentlig havde masser at lave i mit eget firma. Jeg sagde ja, fordi jeg virkelig havde lyst til at være en del af noget større, opgaven var spændende og udfordrende, Og så synes jeg, at det var virkelig spændende og en udfordring at ændre alt, bare tre uger, før jeg fyldte 60 år.” 

Hvad er forskellen? 

Og hvordan er det så, at være ansat i en kæmpe virksomhed efter 25 år som sin egen chef? ”Arbejdsmæssigt er der egentlig ikke så stor forskel; det er en lederstilling, på den måde bestemmer jeg stadig det meste selv, og jeg kan stadig ikke lade være med at gøre mit bedste, så mit engagement har heller ikke ændret sig. Men der er ting, jeg ikke længere behøver at bekymre mig om nu og de store administrative byrder er blevet væsentligt mindre.”

Tina beskriver også den gave det er, at få lov at være en del af noget større og at have dygtige kollegaer, der kan de ting, man ikke selv kan. Og så kan Tina samtidig trække på en masse af de egenskaber, hun har tilegnet sig som selvstændig: ”Jeg tager ansvaret, og jeg har stadig følelsen af, at jeg skal løse tingene, og derfor forlader jeg mig ikke bare på, at ’det er der nok nogle andre, der ordner’. Men jeg ved også, at når man arbejder som et hold, er der meget, der skal gå op, og jeg kan også mærke, at det er en udfordring for mig, hvis andre ikke gør, som jeg forventer. Jeg er måske stadig i den naive tro, at alt jeg sætter i søen, bliver præcis, som jeg forventer det,” fortæller Tina med et smil. 

Livet vil altid være i forandring 

Selvom Tina nu mærker fordelene ved at være i en stor virksomhed fortryder hun ikke ét sekund alle sine år som selvstændig. ”Jeg elskede årene som selvstændig, og jeg er mega stolt af alt det, jeg har opnået. Jeg har det meget sådan ’hver ting til sin tid’. At få lov at være selvstændig, stå for det hele selv og presse mig selv ud i nogle udfordringer har været fantastisk. Og det har givet mig nogle fede muligheder for at designe mit arbejdsliv, som jeg ville have det. Eksempelvis at tage gæstelærerjobbet i Seattle eller arbejde fra vores sommerhus i Sverige og kunne tage min datter med til møder, da hun var lille. Jeg kan godt lide at blande mit arbejds- og privatliv, og når det flyder så meget sammen, er man nødt til at gøre arbejdet til noget af det smukke i livet.” 

Som afsluttende note påpeger Tina, at tingenes tilstand altid er i forandring, og at det er vigtigt at være åben. ”Jeg har kæmpe respekt for selvstændige, for det er en sej kamp, og det er ikke alle, der kan gøre det. Man skal ikke vælge at være henholdsvis selvstændig eller ansat for pengenes skyld. Man skal gøre det, fordi man vil det, og det er det, der er det forløsende for én.” Så måske betyder det ikke så meget, om du er selvstændig eller ej, så længe du er glad for det, du laver og gør det for din egen skyld.