Folk hujede; Kør, kør kør!

af | jan 25, 2022 | Konsulentlivet, Mit konsulentliv

Katja Bamberger Bro – Folk hujede; Kør, kør kør!

 ”Jeg blev egentlig lidt selvstændig uden at skulle være det, men nu kan jeg ikke forestille mig andet. Hvis jeg nogle gange synes, at det hele er noget værre lort, så begynder jeg at læse stillingsopslag, men jeg skal kun igennem halvandet opslag, og så forsvinder al tvivl om, hvorvidt jeg er det rigtige sted.”

 I denne artikel kan du få nogle gode råd og blive inspireret af Katja Bamberger Bros tilgang til livet som selvstændig. Katja er (blandt andet) marketingkonsulent, børnebogsforfatter og spiludvikler, og hun kører derudaf på en benzin mixet af intuition, netværk, en filosofi om at sige ja og et højt ambitionsniveau.

Om Katja og hvordan hun endte med at udvikle ”Small Talk”  

Katja Bamberger Bro er kvinden bag samtalespillene Small Talk Big Questions. Hun er uddannet inden for kommunikation og medievidenskab og har bred erfaring indenfor marketing. Hun har blandt andet arbejdet med B2B-marketing i Nordisk Film, været marketingchef i en mindre IT-virksomhed og for Procter & Gamble i Sockholm, hvor hun arbejdede med Wella Professional Hair Care i hele Norden. Katja er typen, der forlod universitetet med en liste i hånden over de 20 virksomheder, hun skulle nå at arbejde med i løbet af sin karriere og under sin barsel lagde en konkret plan for, hvilke marketingkompetencer, hun mangler at krydse af. Med andre ord: Katja sætter fokus, er skarp på sine ønskede resultater, og arbejder målrettet for at opnå dem.

Katja arbejder nogle år som freelance marketingkonsulent og har nogle virkelig spændende opgaver, men på en familieferie tager Katjas karriere pludselig en uventet drejning. I et forsøg på at skabe en fælles samtale, bliver alle bedt om at lægge telefoner og iPads fra sig. ”Jeg sagde, at nu skal vi snakke sammen. ’Okay, om hvad?’, spurgte de andre. Og så begyndte vi at stille hinanden spørgsmål. Eksempelvis ’hvilken superkraft ville du helst have?’ eller ’hvad er den bedste gave, du nogensinde har fået?’. Det var en sådan en fed oplevelse, og vi var alle sammen helt vildt optagede af samtalen med hinanden.

Jeg fortæller en grafisk designer, som jeg samarbejdede med, om oplevelsen. Hun siger, at der nok er mange børnefamilier, der kunne bruge en ’digital detox’. Og så lavede vi Small Talk. Jeg lavede alle spørgsmålene, og hun designede æsken – og så satte vi det i produktion”. Planen var egentlig bare at sælge ideen ind til et spilfirma, og så kunne Katja fortsætte i marketingverden.

Men i stedet bliver Katja opfordret til selv at køre videre med ideen – blandt andet fordi hun selv er i målgruppen, og fordi hun jo selv kan køre al marketing. ”Så jeg ringende til Bog & Idé og Arnold Busck, og de købte 5000 spil med det samme, så vi gik i luften med det første Small Talk spil i juni 2018. Jeg havde egentlig talt med min mand om, at jeg kunne arbejde lidt freelance, indtil den yngste skulle starte i skole. Men det udkom altså tre måneder, før han skulle starte i skole, og det tog virkelig fart – det gik så hurtigt, at jeg straks tænkte; ’vi må lave nogle flere’.” Siden den første udgave af Small Talk kom i butikkerne, er der blevet udgivet ydereligere syv versioner – blandt andet i samarbejde med ALT for Damerne, Sebastian Klein, Julemærkehjemmene, Christian Fuhlendorff og Rikke Hertz og virksomheder som blandt andet tæller Novo Nordisk, Magasin og Sticks’n’Sushi. Hver version med sit tema, og der er endnu fire nye spil på vej.

Sig ja og hop med på toget

”2021 var mit absolut mest produktive år. Det gik stærkt, og der skete virkelig mange ting, men jeg synes egentlig sagtens, at jeg kunne følge med, særligt grundet al den opbakning jeg fik: Jeg følte, at jeg sad i et tog, der bare fræsede derudaf, og hvis det kørte forbi en perron, så stod folk og viftede og hujede og sagde ’kør, kør, kør!’”.

I det hele taget er det gået stærkt for Small Talk. ”Jeg nåede ikke rigtig at overveje, om det var det her jeg ville. Jeg hoppede bare med på vognen, og jeg har en følelse af, at det var Small Talk, der fandt mig. Det lyder skørt, men jeg har jo aldrig nogensinde troet, at jeg skulle lave et spil, markedsføre et spil eller være inde i den verden. Men jeg nyder virkelig den her rejse. Der var en anden selvstændig, som forleden sagde til mig: ’du har også bare været så heldig’. Og min mormor har altid sagt, at heldet er flidens lillesøster, hvis du arbejder hårdt og griber chancerne. Så jeg sagde til hende: ’ja, men jeg kunnet jo også bare have nøjedes med at lave et enkelt spil og så fortsætte min konsulentforretning’. Men jeg så jo netop en mulighed i at blive ved, og min hjerne tunede fuldstændig ind på projektet.”

For Katja har det ikke så meget været tanken om at være selvstændig, der har født Small Talk, men visionen og ideen. Dog nyder hun i høj grad fleksibiliteten, friheden og muligheden for at føre alle sine ideer ud i livet. Det er ikke fordi, at tanken om at arbejde for en chef er frygtelig, men hun ser også et kæmpe potentiale i at have et så nært forhold til sin virksomhed, og det drive og den passion, som netop dette indebærer. ”Jeg har altid syntes, at den energi er så fed og inspirerende, og det er den jeg har fundet her. Jeg er ofte gået ind til et møde, hvor jeg har sagt til mig selv: ’du går ikke, før de har sagt ja’. Og når jeg først har sat mig det for – den energi, der brænder igennem dér – du tror det er løgn! Du kan tænde et rum med mig. Hvis man finder den indre ild, der gjorde at man startede det hele in the first place, så er man ikke til at skyde igennem. Og så gælder det også om at bevare og fastholde den.”

Find dine egne ”kollegaer” – Om samarbejde og netværk

Men når man, som Katja, er ekstrovert, kan man godt savne at have kollegaer. ”Det sjove er, at det er altid, når vi når til december, og alle skal til firmajulefrokoster, at jeg bliver mindet om, at det skal jeg ikke. Så må man sørge for noget selv, og det er også derfor, at jeg sørger for at komme rigtig meget ud til forskellige samarbejdspartnere, kunder, netværksvenner og influencere, for det er mine ’kollegaer’. Det nyder jeg virkelig meget, for der henter jeg så meget energi.” Især netværksgrupper har haft stor betydning for Katja – det at have et sted, hvor man kan sparre med hinanden, videregive egne erfaringer og spejle hinandens op- og nedture. I starten søgte hun selv et sted at kunne vende sig mod og er siden blevet prikket en del på skulderen, ”og jeg har en regel om generelt at sige ja, og når jeg har sagt ja – så møder jeg op. Hvis nogle gør sig umage og tager sig tid til at invitere, så gør du også alt hvad du kan for at komme og møde op med godt humør, det er din opgave som gæst. Og det sætter jeg en stor ære i at gøre, men også fordi, at det er min energi at være ud og hente inspiration og møde andre og snakke med andre.”

Samarbejde er også en stor faktor for Katjas forretningsmodel, fordi hun lever efter en filosofi, hvor man sammen gør hinanden stærkere og kan bruge hinandens kompetencer. ”Samarbejde er key i rigtig meget. Ikke kun fordi jeg savner kollegaer, men også som en SoloCEO – for man kan jo ikke alt som én person, og det er nødvendigt med sparring og få andres øjne på og udvikle sig. Så det gør jeg gennem samarbejder. Og hvis du samarbejder med nogen, så deler I også hinandens netværk, hvilket er en kæmpe styrke.  Jeg har lært rigtig meget om samarbejder på godt og ondt – jeg kan godt lide at arbejde med store virksomheder, for der er du ikke så afhængig af den enkelte, men det kan til gengæld være en længere proces, fordi der er flere led, som beslutningerne skal igennem. Men jeg vil alligevel råde alle til at kigge den vej; for det er en måde at få nogle kollegaer på, at man har den her fælles baby.”

Intuition som motivation  

Og motivationen for netop at videreudvikle Small Talk er stadig stor. ”Jeg sad og kiggede tilbage på sidste år, og jeg kunne ikke fatte at jeg havde lavet alle de projekter. Og ikke at jeg er i konkurrence med mig selv, men jeg kunne godt få det lidt sådan: ’var det året?’. Det var ikke en direkte angstprovokerende følelse, men det har i hvert fald gjort, at jeg satte mig ned med en kalender for visuelt at få et overblik over 2022. Jeg kunne se, at der allerede var ting i gang, og så vidste jeg, at alt er godt, og at det kører. Jeg kunne også mærke, at jeg fik helt sommerfugle i maven, ved at skrive alle projekterne ind i min kalender, hvilket er en virkelig fed fornemmelse at starte året på.” De fleste af Katjas projekter kommer også til live, fordi hun stoler på sin egen intuition. Når hun først har forestillet sig et særligt projekt eller samarbejde, er det svært for hende ikke at arbejde videre med ideen. ”Jeg tror også det er kommet af, at jeg er blevet ældre. Jeg tror på min intuition og lytter til den, hvilket også kræver mod. Og så tror jeg faktisk, at det er rigtig vigtigt, at man er reel, til at stole på og at man kan walke the talk. Det går ikke, hvis man bygger en virksomhed på varm luft. Men jeg tvivler jo ikke på mit produkt – det er verdens bedste produkt. Og det er også derfor, at jeg ikke kan lade være længere. Jeg kan ikke lade være med at fortsætte rejsen.”

Fremtiden

En kvinde der forlod universitetet med en liste over 20 virksomheder, man drømmer om at arbejde med eller for i løbet af sin karriere, har vel også en plan for fremtiden? ”Jeg tager meget 1 år ad gangen. Jeg har egentlig ikke tænkt, at jeg bliver gammel på at lave samtalespil. Men på den anden side, går det jo aldrig af mode at kommunikere og skabe nærvær, så det kan da godt være. Men jeg er ikke færdig endnu, så meget ved jeg. Og når mine børn er store nok, drømmer jeg om USA. Jeg har endda én særlig udgave af Small Talk, som jeg vil lave til USA, og som bare ligger og venter. Dét er den lange drøm. Men lige nu er der rigtig mange muligheder i Danmark, som jeg ikke er færdig med.” Hos SoloCEO er vi i hvert fald spændte på at følge Katja på hendes videre rejse, for der er ingen tvivl om, at der er masser af ideer og gåpåmod.