Et kedeligt fag endte med at blive karrieredrømmen

af | dec 8, 2021 | Konsulentlivet, Mit konsulentliv

Forord af Tanja Hesselager:

I oktober faldt jeg over et virkelig inspirerende menneske på LinkedIn, som jeg med det samme sendte en invitation til at connecte. Farid Naibkhail var nyuddannet inden for erhvervssprog og markedsføring og havde oven på Covid-19 pandemien svært ved at finde sit første fuldtidsjob. I stedet for at stille sig i køen til dagpenge, tog Farid kontrollen over sin skæbne og etablerede en enkeltmandsvirksomhed med speciale i online markedsføring, søgemaskineoptimering, SoMe, email marketing, mm.

Hos SoloCEO elsker vi at fortælle seje menneskers historie, både for at fejre personen, men også for at inspirere andre. Så glæd dig til at møde en meget cool ung mand i det følgende! Her kommer hans blogindlæg:

Hvad der startede som et kedeligt fag endte med at blive karrieredrømmen

Da jeg i 2016 stiftede bekendtskab med online markedsføring, havde jeg ingen idé om, at det ville blive min fremtid. Dengang var det i forbindelse med et kedeligt (antog jeg) fag på studiet, at jeg begyndte at lære om søgemaskineoptimering og, hvordan fremtiden for markedsføring skulle foregå online.

Jeg kunne godt se pointen i, at i takt med digitaliseringen ville flere og flere også investere mere i online tilstedeværelse, men jeg forventede på ingen måde, at jeg ville komme til at bruge utallige timer på at lære Googles algoritme at kende helt ind til benet.

Her sidder jeg så, 5 år senere, og er nørd helt ind til benet, når det kommer til online markedsføring. Men hvordan gik jeg fra ikke at skænke det en tanke til, at jeg nu rent faktisk bruger de fleste af mine vågne timer på det?

Mislykket forhold til fitness startede hele eventyret

Du kender måske situationen: Du køber et dyrt fitnessabonnement, fordi du i 10 minutters rus af motivation en sen aften beslutter dig for at vende dit liv 180 grader. Det skete for mig i starten af 20’erne.

Som flere gange før tænkte jeg: “Nu skal den fandme have en ordentlig skalle!” Jeg er et utålmodigt menneske, så i starten trænede jeg 3-4 gange i ugen. For mig er noget aldrig et marathon, det er oftest et sprint, og det viste dette fitnesseventyr sig også at blive. Efter 2-3 måneders intensiv træning og en nogenlunde god kost udeblev resultaterne.

Jeg begyndte at søge på nettet for at finde løsningen. Jeg har aldrig været fitnessekspert, men jeg tænkte, at hvis jeg rammer alle muskelgrupper mindst en gang i løbet af en uge, burde man kunne se resultaterne. Det kunne man ikke, måtte jeg erkende.

Jeg læste mig til, at jeg skulle være mere struktureret i min træning, og det kunne jeg blive med et skræddersyet træningsprogram. Problemet var bare, at sådan et program koster en del penge. Penge man ikke har, når man er på SU. Jeg søgte efter et gratis program, men uden held.

I manglen på produktet blev jeg inspireret til selv at lave en platform, hvor ligesindede kunne hente gratis træningsprogrammer. Jeg gik sammen med to kammerater, og i fællesskab skabte vi onlineportalen mit-traeningsprogram.dk, hvor man kunne downloade gratis styrketrænings- og løbeprogrammer.

Efter at have fulgt forskellige fag på studiet omkring online markedsføring blev vi lidt bidt af idéen om at skabe en masse trafik til vores egen platform via SEO og betalte annoncer. Vi vidste, at der fandtes mange som os selv. Det gjaldt bare om at finde kunderne og også lade dem finde os.

På et år formåede vi at bygge en platform op, der hver måned havde lidt over 4000 unikke besøgende. Og det var kun den organiske trafik. To af os, inklusive mig selv, stoppede efter et års samarbejde, fordi vi trængte til at prøve noget nyt. Siden da har jeg arbejdet i et marketingbureau, hvilket kun har styrket mig mere og øget mit engagement. Det var på bureauet, jeg fandt ud af, at min passion ligger inden for dette felt.

Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget

Coronapandemien har ramt mange virksomheder hårdt. Også min daværende arbejdsplads. Egentlig havde min chef lovet mig en fastansættelse efter endt uddannelse, men efter et års finansiel krise, kunne han desværre ikke honorere sit løfte. Og i februar 2021 modtog jeg et opkald, som viste sig at være en velsignelse i beklædning. Min chef var ærlig og forklarede mig situationen, og det er jeg ham taknemmelig for.

Så mens jeg skrev mit speciale på universitetet, gav jeg mig i kast med at kontakte små og mellemstore virksomheder, der kunne tænkes at have brug for hjælp til enten SEO eller betalt annoncering. Det viste sig, at mange havde det, og jeg tilbød dem gratis arbejdskraft i en periode, mod at de ville skrive mig en god anbefaling.

Efter endt uddannelse i juni 2021, var jeg som mange andre på jagt efter drømmejobbet. Efter mange jobsamtaler, hvor jeg fik det samme at vide “Vi er gået videre med en mere erfaren kandidat”, tænkte jeg, at nok er nok. Jeg gik mere intensivt ind i jagten på at finde kunder, jeg kunne hjælpe, imens jeg var på jobjagt, og pludselig slog det mig: Hvorfor vente på at lykken tilsmiler mig? Jeg havde opbygget et netværk, der værdsatte hvad jeg gjorde for dem. “Hvorfor ikke pleje det netværk?”, tænkte jeg. Så det har jeg gjort siden.

Skæbnen ville, at jeg blev selvstændig

Som mange andre har jeg længe haft en drøm om at blive selvstændig. Men drømmen var noget, der lå langt ude i fremtiden. Jeg skulle først lære og dernæst blive selvstændig. Oveni var der en frygt i baghovedet om at turde tage springet, som mange sikkert kender eller kan sætte sig ind i.

Men skæbnen ville så, at min drøm om at kaste mig ud som selvstændig er blevet fremskudt. Men hvo intet vover, intet vinder. Derfor er jeg nu gået helhjertet ind som selvstændig marketingkonsulent og har fundet ud af, at klichéen om, at hårdt arbejde betaler sig, også er korrekt. Jeg sidder lige nu med fire kunder, som er fuldt ud tilfredse, fordi jeg yder en service, der langt overgår dyre bureauer.

Det vigtigste råd jeg kan komme med til andre, der går med en selvstændig i maven er, at man skal have mod og stole på sig selv. Derudover er det alfa og omega at klø på. Også i svære tider, hvor man måske oplever lidt modgang og mangler motivation. Lige pludselig vender det. Jeg taler af erfaring, når jeg siger, at det gælder om at holde skruen i vandet og fortsætte det hårde arbejde. Det lønner sig altid før eller siden.