”Hvis jeg skal bruge så mange timer af mit liv på et job, så skal det give mening”

af | nov 26, 2021 | Konsulentlivet

Hvorfor er du selvstændig? Det er et spørgsmål, som vi hos SoloCEO godt kan lide at stille alle de selvstændige, vi taler med. Spørgsmålet er i sig selv meget simpelt, men svarerne rummer altid så mange fine, forskelligartede facetter og dybde: opstartshistorier, følelser, glæde og frygt samt drive og motivation. Det vækker genkendelighed, nysgerrighed og inspiration. Derfor bliver vi ved med at stille spørgsmålet, og det er netop, hvad vi har spurgt stifter af Kiddo, Charlotte Staun Hansen, om. Hendes mangefacetterede svar kan du læse i denne artikel.

Kiddo: Flere oplevelser, færre ting

I 2019 stifter Charlotte Staun Hansen virksomheden Kiddo. Kiddo sælger oplevelsesgaver til børn og unge med en vision om at give børn flere oplevelser og færre ting. ”Det er baseret på min egen erfaring med at have tre børn og bare stå med en bunke ting og dimser, som er gået hurtigt i stykker, eller som de aldrig rigtig legede med – det var sindssygt meget spild. Jeg kom frem til, at oplevelser er noget andet end bare en gave. De indeholder kvalitetstid med børnene, som både forældre og bedsteforældre gerne vil have meget mere af. De skaber minder, inspiration, læring og glæde. Og heldigvis er børn meget taknemmelige, så de behøver ikke at få et kæmpe legosæt, men er bare glade for at få lov til at åbne en gave.”

Hvorfor er du selvstændig?

Da vi spørger Charlotte, hvorfor hun er selvstændig, svarer hun det, som mange selvstændige nok kan nikke genkendende til: ”Jeg har altid gerne villet være selvstændig og have mit eget. Og jeg er sådan én, der får ting til at ske”.

Charlottes hovedspring ud i livet som selvstændig er en kombination af flere ting. På den ene side er det drevet af ønsket om selv at bestemme, få en fleksibilitet i hverdagen og være den, der er den. ”Jeg gad ikke corporate-livet mere. Det var alt for firkantet til mig, at nogle skulle bestemme, at jeg skulle sidde på pinden fra 8-17, selvom det overhovedet ikke gav mening i forhold til de opgaver, jeg skulle løse. Så jeg savnede virkelig noget fleksibilitet. Jeg havde på det tidspunkt to børn, og en mand med en karriere. Det blev for meget for os, og vi kunne ikke få det til at hænge sammen med vores familieværdier.”

Kiddo og Charlottes incitament til at skabe sit eget er også drevet af visionen om bæredygtighed. ”Hvis jeg skal bruge så mange timer af mit liv på et job, så skal det give mening. Så alle ideer, jeg overvejede, havde et større formål – fordi det skulle gøre en forskel. Derfor er det også vigtigt for mig at bevare visionen om, hvorfor Kiddo er skabt og eksisterer: Det handler om flere oplevelser og færre ting, for det giver mening for mig. Så Kiddo er faktisk meget purposedrevet.”

Uvisheden er helt fantastisk

For de fleste ligger der en hel del overvejelser (og måske særligt frygt) forud for at starte sin egen virksomhed. Men det er ikke Charlottes tilgang. ”Min mand siger til mig, at jeg kun er bange for irrationelle ting, for jeg var ikke bange for at starte mit eget firma. Men hvorfor skulle jeg også være det? Jeg havde faktisk slet ikke overvejet at være bange. Jeg ved selvfølgelig godt, at der er meget, der kan gå galt, men det er jo bare et firma ikke? Det er ikke et sygt barn. Jeg vidste bare, at hvis jeg ikke prøvede det, ville jeg fortryde det.”

Charlotte ser i stedet uvisheden som noget positivt, fordi den giver modet til at springe ud i det. ”Det er lidt som at få et barn, og Kiddo er jo mit fjerde barn. Og når du får et barn, har du en forestilling om, hvordan det bliver, og så bliver det altid noget helt andet. Den uvished er faktisk helt fantastisk. Fordi du ikke ved, hvad der rammer dig, og du må tage det, som det kommer.

Når jeg ser tilbage, har det faktisk været perfekt for mig at være på den anden side af børn og være dét mere moden. For hvis jeg har lært noget af at blive forældre, er det, at man må tage det, som det kommer – et skridt ad gangen, én dag ad gangen, og så ser vi, hvad der sker.” Men selvom naiviteten har været til Charlottes fordel, kan hun i dag også grine lidt af sin uvidenhed: ”Jeg kan for eksempel huske, at der på min liste over mål for Kiddo stod, at jeg skulle have fri hver fredag. Det griner vi jo af nu, ikke? Det er selvfølgelig aldrig sket. Men det lød godt.”

Charlotte kaster sig altså ud i eventyret uden nogle særlige bekymringer. Hun tænker mest på friheden i at kunne koordinere alt selv, men hun finder også ud af undervejs, at det kan være lidt ensomt at være soloselvstændig. ”Min mand blev ret træt af at høre om Kiddo. Så det er jo én af udfordringerne ved at være helt solo. Jeg manglede nogle at sparre og dele succeserne med. Så det er helt fantastisk nu at have to medarbejdere, jeg kan dele det hele med.”

Det skal være sjovt

Udover at Kiddo er purposedrevet og giver mening på et højere plan, finder Charlotte også en masse glæde i at have et produkt, som hun synes er sjovt. Og ’sjovt’ er et nøgleord, der går igen for Charlottes motivation for sit arbejde: ”Vi kan selv styre det, og det skal være sjovt. Ikke fordi vi kun laver sjove ting, der er da masser af kedelige opgaver, men man bliver nødt til at sørge for, at det er sjovt. Og kedelige ting kan også være sjove, for vi skaber jo selv stemningen omkring det. Det har jeg fundet ud af, efter jeg har fået ansatte: Kulturen er mega vigtig!”

Men den store drøm om fleksibilitet er til gengæld lidt længere væk i dag: ”På den ene side har vi sindssygt meget fleksibilitet i Kiddo. Vi har nogle faste timer på kontoret et par gange om ugen, og hvad der sker udover det, er op til den enkelte. Men jeg må også erkende, at jeg jo ikke arbejder lidt. Jeg har for eksempel lige haft efterårsferie, men jeg havde ikke rigtig efterårsferie, og det er helt klart en udfordring. Men lige nu er præmisserne sådan her, og jeg er også bevidst om, at hvis jeg skal kunne gøre en forskel, så bliver Kiddo også nødt til at blive stort og økonomisk bæredygtigt.”

Uanset hvilke forventninger der er og ikke er blevet indfriet, og hvilke udfordringer der eventuelt er kommet bag på Charlotte i forbindelse med at blive selvstændig, udgør glæden stadig den største procentdel af oplevelsen: ”Noget, som jeg stadig kan glæde mig over, er at lave noget, jeg synes er sjovt, og som jeg er passioneret for, og at jeg kan udleve mine egne drømme i det. Det er jo mig, der bestemmer. Det er så vildt, og det kan jeg stadig blive helt høj over”.

Du kan læse mere om Charlottes virksomhed Kiddo HER.