Sådan finder du det helt rette netværk

af | okt 11, 2021 | Konsulentlivet, Netværk og relationer

Over de seneste måneder har vi belyst nogle af de mange muligheder, der findes derude til dig, der ønsker at blive del af et professionelt netværk. I denne artikel samler vi en række af de vigtigste pointer og giver gode råd til, hvordan du kan komme i gang.

Beslut hvad du vil have ud af netværket

Allerførst er det en god ide at blive præcis på, hvad du ønsker at få ud af netværket. Du kommer jo til at bruge en del tid på at deltage i møderne, og derfor er det vigtigt at sikre, at du kommer med i et netværk, som kan give dig netop dét, du har brug for i forhold til din virksomhed og karriere.

Ønsker du primært at sælge mere og derfor finde et netværk, som kan give dig flere kundeleads og generelt hjælpe dig til at udvide dit netværk? Er du på jagt efter noget socialt, følelsen af at have kolleger og nogle at holde sommerfest med? Har du brug for faglig sparring, inspiration og problemløsning ift. det at drive forretning? Eller måske er du på udkig efter noget helt fjerde.

Et netværk er selvfølgelig ikke bare et sted, hvor du kan tage det, du har brug for. Det er også et sted, hvor du kan og bør give en masse til de andre medlemmer. Så når du tænker over, hvad du ønsker at få ud af netværket, kan du samtidig tænke over, hvad du gerne vil bidrage med – og om de to ting går godt i spænd.

Find det lokale erhvervsnetværk og se om det er noget for dig

Som vi blev klogere på i en tidligere artikel, så har mange byer et lokalt erhvervsnetværk. Der er stor forskel på, hvordan de forskellige lokale netværk fungerer, og hvad de tilbyder, men de er bestemt værd at undersøge nærmere.

Så tag et kik på, hvad der findes i din by eller kommune. Hvilke tilbud har det lokale erhvervsnetværk? Og kunne de tilbud være relevante for dig?

Nogle af de dygtige kommuner på området formår at skabe et stærkt netværk blandt de selvstændige og tilbyder samtidig åbne døre og mulighed for løbende sparring. Som Anne Østergård fortæller i artiklen om lokale erhvervsnetværk: ”Jeg har følelsen af, at jeg altid kan komme forbi i Billund Erhvervsfremme, og har man selv en god idé, vil de altid gerne lytte.”

Du kan ofte finde tilbud om netværk til selvstændige og iværksættere på din kommunes hjemmeside.

Læs artiklen om lokale erhvervsnetværk her

Søger du noget helt særligt?

Hvis du søger noget mere specifikt, fx et netværk som er specifikt for din branche, så anbefaler vi, at du starter med at spørge dem, du kender. Du kender sikkert allerede en masse mennesker, som du fx er connected med på LinkedIn, som arbejder i samme branche som dig. Ræk ud til dem og spørg, om de kender til et netværk, som du også kunne blive en del af. Alternativt kan I jo starte et sammen!

Mathilde Lykke Bülow siger sådan her om det branchespecifikke netværk, som hun er en del af: ”Jeg havde aldrig mødt så mange fra min branche, hvis det ikke var for denne type af netværk. Det udvider ens horisont og giver nogle spændende diskussioner, når man sætter vidt forskellige mennesker fra branchen i samme rum”.

Læs artiklen om branchespecifikke netværk her

Lav dit eget netværk

Nogle gange er de sjoveste netværk dem, man laver selv. Så hvorfor ikke vælge den løsning? Hvis du starter dit eget netværk, har du stor indflydelse på, hvem der skal være med, og du bestemmer selv, hvad I skal tale om, og hvordan I skal organiseres. Det kunne fx være et netværk med andre selvstændige, som du godt kan lide eller deler faglighed med?

Et godt tip her er at invitere et par stykker og så foreslå dem, at de også finder en person hver, som skal være med i jeres netværk. På den måde undgår du, at du kender alle fra starten.

Overvej format og formål, herunder:

  • Skal I mødes hver måned eller hvert kvartal?
  • Skal det være online eller fysisk (fx på cafe eller hos hinanden)
  • Hvor mange skal I være? Vores erfaring er, at ca. 8 personer plejer at være en god størrelse.
  • Skal der være en oplægsholder udefra med på jeres møder – og hvem vælger og booker personen?
  • Og hvad er formålet med jeres netværk? Skal I dele udfordringer, give sparring og/eller hjælpe hinanden med at få opgaver?

Herfra er der kun at ønske dig held og lykke i jagten på det helt rigtige netværk for dig. Vi er sikre på, at du kan finde noget godt derude.