Konsulent i Corona-tider

En øjenvidneberetning
Da min seneste kontrakt stod til at udløbe i slutningen af februar, gik jeg en måned inden kontraktudløb så småt i gang med at kontakte mit netværk ift. muligheden for en ny opgave. Måden, jeg typisk arbejder på, er ved at arbejde fuldtid – eller tæt på fuldtid – hos en virksomhed i en periode på 6-18 måneder. Enten som ren muskelkraft, fordi de mangler en medarbejder med min faglighed til at arbejde på en given opgave. Eller fordi netop mit speciale er ét, de ikke selv har, eller mangler til et helt bestemt initiativ.
Det var anden gang i Corona-tiden, at jeg skulle finde ny opgave. Jeg har undervejs i min sidste opgave været meget opmærksom på markedet, og på løbende at holde mig orienteret via mit netværk om, hvorvidt jeg skulle bekymre mig ift. at kunne finde en ny opgave. Corona kunne jo medføre hvad som helst, og jeg havde hørt en del skrækhistorier fra andre selvstændige, der pludselig fik en tom kalender, eller havde svært ved at finde nye opgaver.
Nogle dage var jeg cool. Andre dage havde jeg ærligt en smule ondt i maven. Der var nemlig meget forskellige meldinger fra ’jungletrommerne’. Nogle steder hørte jeg, at mange konsulenter sad på bænken. Nogle konsulenthuse måtte fyre. Og fyre en del. Andre steder kørte det derudad, og man mandede op med nye konsulenter i forventningen om, at der lige om lidt ville ske en gedigen ’ketchupeffekt’, og opgaverne ville vælte ind.
Dét at være ledig til en ny opgave
Jeg havde aftalt med mig selv, at den 22. januar var datoen, hvor jeg måtte begynde at fortælle mit netværk, at jeg snart ville blive ledig til en ny opgave. Dén dato var der en måned tilbage af min kontrakt hos min forrige kunde. Jeg har før prøvet at blive forlænget lige op til kontraktudløb, og det er altid noget rod, hvis man så samtidig har andre i gang med at se, om de kan finde en ny opgave til én. Så en måned før, dét plejer at være en god balance.
Der kommer altid løbende henvendelser hist og pist om nye opgaver. Konsulenthuse eller andre gode folk i mit netværk ringer og spørger, hvornår jeg er ledig, da de står med en opgave til en dygtig agil forandringskonsulent eller change manager. Et normalt niveau er vel 3-4 henvendelser på en måned, det kommer ofte i bølger. Men jeg havde forberedt mig på, at her i Coronatider kunne jeg godt forvente en måned eller to før næste opgave landede.
Overraskende gang i markedet
Men det skulle vise sig, at jeg vurderede komplet forkert. På én eller anden måde lurede universet, at den 22. januar var en skæringsdato for mig. For jeg skal love for, at telefonen og mail-indbakken pludselig kom på arbejde. Enkelte dage fik jeg hele 5 henvendelser om potentielle opgaver, og samlet fik jeg nok 30-40 henvendelser på de godt 3 uger der gik, fra jeg tillod mig selv at åbne op for nye opgaver, og før jeg så den 12. februar skrev under på min nye kontrakt. Henvendelserne var alt lige fra konsulenthuse, der har mit CV liggende og dét matchede en opgave, de havde fået ind fra en virksomhed. Men også mindre konsulenthuse, hvor vi kender hinanden godt, og de pludselig havde skabt en åbning hos én af deres nuværende kunder, hvor jeg var relevant at få i spil. Og atter andre kom på LinkedIn, hvor jeg fornemmede, at nogle med opgaver havde lavet søgning på nogle bestemte nøgleord, og så var jeg dukket op.
Jeg forsøgte virkelig at balancere, hvordan jeg både spillede mig selv bedst, samtidig med at de rare mennesker, som henvendte sig, fik en ordentlig behandling, så jeg ikke spillede på flere heste. Det gør man jo altid lidt, og det ved alle, for opgaven er jo altså først landet, når der er underskrevet en kontrakt. Så det ER en del af gamet. Men jeg har det bedst med rene linjer, så dem, der kontaktede mig, fik at vide, at der også var andet i spil.
Jeg deler dette og det høje niveau af henvendelser, fordi jeg gerne vil give andre ro i sindet. Corona har fyldt SÅ meget. Vi har hørt om konkurser, ordrebøger der blev tomme på en nat, og vi ser gode konsulenter og specialister, der giver deres viden væk gratis i håb om at få en ny opgave. Så vi har brug for at dele de gode historier også, som modvægt til det, der kan give os ondt i maven og vågne timer om natten.
Når dét så er sagt, så er min oplevelse virkelig også, at henvendelserne kommer i bølger. Nogle måneder er stille, andre er der mere gang i virksomhederne, afhængig af hvordan deres budgetter fordeles, når de får opgjort sidst på året, om der er lidt penge tilbage på kistebunden mv. Og så er konsulenthusene også gode til at notere, når man er fuldt booket, og de derfor ikke behøver at tage kontakt. Men der ér også bare nogle tilfældigheder der gør, at jeg ofte op til afslutning af en opgave, oplever disse intense perioder med mange henvendelser. Det er heldig timing, men hvorfor det er sådan, det har jeg stadig til gode helt at lure.
Denne fortælling er som sagt mine oplevelser. Andre kan have andet at berette. Og jeg er selvfølgelig ikke blind over for, at de mange henvendelser bl.a. skyldes, at jeg har en faglig profil, som ikke oplever nedgangstider for tiden (arbejder med forandringer og agil udvikling). At mit netværk er bredt og tillidsfuldt, og jeg holder godt fast i de mennesker, jeg kender, så vi husker hinanden. At jeg forsøger at give meget til mit netværk – og dermed også får meget igen. Og ikke mindst, så handler det også om, at jeg har været heldig. Og jeg er kæmpe taknemmelig for det hele.
Hvordan er markedet så lige nu?
I skrivende stund, som er i midten af april, kommer jeg næsten lige fra et møde med ét af de konsulenthuse, jeg taler meget med. De er specialiserede i at formidle opgaver mellem virksomheder og freelance konsulenter. Historien er stadig den samme – der er voldsomt gang i markedet, og visse profiler er nærmest umulige at finde til de virksomheder, der mangler freelance arbejdskraft. En meget gunstig situation, hvis man overvejer at gå freelance-vejen. Det er utroligt at en krise kan starte med tomme ordrebøger for mange, hvorefter den så nærmest støvsuger markedet for freelance konsulenter. Men dét er den selvstændiges liv. Det er volatilt, og du må bare følge med, og sørge for at ruste dig selv og din økonomi til de trange tider. Og nyde tiderne med godt gang i den.
Har du en anden oplevelse?
Denne beretning er set fra min stol. Med det netværk og faglige speciale, som jeg har. Andre kan sagtens have en anden oplevelse, og vi vil i SoloCEO rigtig gerne også fortælle de historier, så hvis du har lyst til at fortælle DIN historie eller har lyst til sparring, så tag endelig fat i os på info@soloceo.dk. Vi vil altid gerne dele både gode og svære tider og bygge bro mellem soloselvstændige til alles glæde og inspiration.