Den danske kultur værdsætter ikke rigtigt erfaring

af | apr 21, 2021 | Konsulentlivet, Mit konsulentliv

Denne artikel er del af vores serie om at blive selvstændig, når man er i en bestemt aldersgruppe.

I denne artikel møder du både Henrik, Tinna og Helle. Du kan være heldig, at der på SoloCEO.dk kommer længere interviews med dem, hvor vi får lov at dykke endnu mere ned i deres respektive karrierer, deres produkter og meget andet guf.  (Faktisk er artiklen med Helle allerede publiceret. Dén finder du via dette link)

Men lige nu skal det handle om den alder de havde, da de blev selvstændige. Fælles for dem alle er nemlig, at de blev selvstændige forholdsvis sent i deres karriere, som henholdsvis 58, 60 og 60 årige.

Det grå guld

Man læser jævnligt artikler om, hvordan det kan være svært at finde job, når man er lidt oppe i årene. Der tales om ’det grå guld’. Hos SoloCEO.dk synes vi personligt, at der er rigtig meget guld at hente ved medarbejdere, der har haft et langt arbejdsliv og har en masse erfaring.

Nu har Henrik, Tinna og Helle valgt at starte eget firma og skal dermed ikke spekulere over, om de kan få et job, når de er i deres arbejdslivs efterår. Men alligevel er det et emne, de forholder sig til.

Henrik fortæller:

”Den danske kultur forstår ikke rigtigt at værdsætte alder og erfaring. Jeg har arbejdet i Asien, hvor man nemt fik nyt og vigtigt job i en høj alder. Det er ærgerligt, at det danske arbejdsmarked er sådan indrettet, men for os har det jo mindre betydning nu, hvor vi er selvstændige og dermed stort set selv bestemmer over vores karriere.

Men vi er da opmærksomme på, at vi måske ikke kan vende tilbage til arbejdsmarkedet i en ny fastansat stilling, hvis det ikke skulle gå med vores virksomhed. Det er noget, vi tog med i vores overvejelser, da vi tog beslutningen.”

Alder kan også give en ro omkring beslutningen

På trods af Henriks overvejelser, hviler både Henrik, Tinna og Helle fuldstændigt i deres beslutning om at blive selvstændige, og tror på, at en ny mulighed sikkert viser sig, hvis livet som selvstændig af den ene eller anden grund ikke skulle fortsætte.

Helle siger: ”Jeg har troen på, at det nok skal gå, og at jeg kan noget, som jeg kan tjene penge på. Det tror jeg er noget, der kommer med alderen. Jeg stoler på, at virker det ene ikke, så virker det andet nok. Og skulle det gå helt galt, mon så ikke jeg kunne finde et andet sjovt job. Jeg arbejdede tidligere i det offentlige, og pengeforholdet fra en offentlig stilling betyder også, at jeg ikke behøver arbejde så mange timer nu for at tjene det samme.”

Roen kommer også, når der er styr på bolig, børn og økonomi

Fælles for dem, der bliver selvstændige i 50erne og 60erne er, at der ofte er styr på økonomien, og børnene er, eller er tæt på, at flyve fra reden. Der er mere frihed og ikke så mange økonomiske forpligtelser, som da børnene var små, og der skulle betales af på realkreditlån.

Henrik og Tinna oplevede en stor ro i forhold til den økonomiske risiko ved at blive selvstændige. Det er ofte dette aspekt, der bekymrer mange, som overvejer at tage springet. Henrik og Tinna har generelt lave udgifter til bolig, hjemmekontor og behøvede generelt ikke foretage investeringer, da de startede op. Men derfor krævede det alligevel mod.

De fortæller: ”Du skal være sikker på, du er typen, der trives med at være selvstændig. At du er tryg ved at sælge dig selv og kan fungere med usikkerheden, der jo følger med. Her er vores alder en fordel. Vi hviler i os selv, vi har intet at bevise, og vi ved, hvad vi kan. Vi har også i vores karrierer været vant til at lave et par jobmæssige afstikkere, så det falder os naturligt at prøve noget nyt.”

Helle Rootzen har samme oplevelse: ”Jeg tænkte, at hvis jeg skulle nå at gøre noget, så skulle det være nu. Jeg ville gerne have endnu mere frihed, selvom jeg også havde meget som professor på DTU. Vi har en lejlighed i Paris, min mand er lidt ældre end mig, og min yngste datter er 17, så jeg drømte om at have mere tid til ferie, at kunne arbejde fra Paris og generelt have større fleksibilitet. Jeg ville gerne kunne tage de opgaver, som jeg føler mest for – og ikke de andre. Jeg ville gerne være endnu mere mig. Nu skal jeg ikke repræsentere en arbejdsplads, men kan sige hvad jeg vil og være mig.”

Vi hos SoloCEO er VILDE med de nuancer, vores interviews med Helle, Tinna og Henrik har givet.  Alder er vitterligt blot et tal. Og ild i øjnene og energi er tydeligvis ikke noget, der handler om alder;) Så glæd dig til de kommende, længere interviews, hvor Helle, Tinna og Henrik fortæller endnu mere, der kan give dig inspiration til din egen karriere.