Jeg har gået i den bedste konsulentskole!

af | apr 7, 2021 | Konsulentlivet, Mit konsulentliv

Interview med Sille van Loon, som har en fortid hos Implement Consulting Group, og nu er selvstændig. Sille stiftede Good Company Cph i april 2019 sammen med Solveig Hvidtfeldt. Sidenhen har de også taget imod Line Kolsbjerg Larsen som partner. Således er de nu tre, der arbejder med at rådgive og udføre konsulentopgaver inden for facilitering, workshopdesign, læring, forandringer og gamification.

Sille har en baggrund I pædagogik og psykologi fra RUC, og har arbejdet som konsulent siden hun blev færdig på universitetet. Først i et mindre konsulenthus, dernæst 11 år hos Implement Consulting Group, og nu altså i eget firma, Good Company Cph, som hun har stiftet sammen med Solveig Hvidtfelt Larsen. De har sidenhen fået fået endnu en partner med i firmaet: Line Kolsbjerg Larsen. 

Hvorfor valgte du at tage springet fra et stort konsulenthus og ud og arbejde næsten-solo sammen med Solveig?

Der er så meget i mit liv, jeg elsker og gerne vil have tid til, udover mit arbejde. Så friheden og selvbestemmelsen i at være kun os to var det, der drev os. Der var en del frihed og selvbestemmelse i Implement, men slet ikke på samme måde, som når man bare er to, og selv tager alle beslutninger. Der vil jo altid være noget bureaukrati, obligatoriske møder, KPIer, osv. i et stort hus, som er nødvendigt for, at det kører optimalt. Men vi ville gerne ud i friheden.

Jeg oplevede efterhånden også en faglig tristhed. Jeg havde ikke haft tid til at læse i mine fagbøger, havde ikke købt nye i lang tid og havde ikke udviklet nye koncepter længe. Så jeg savnede faglig fordybelse og tid til at ’nørde’ mit fag.

Jeg har aldrig kunnet se mig i en fast stilling. Jeg er nok lidt angst for topstyring og tunge beslutningsprocesser. Samtidig har jeg en grundlæggende tro på, at tingene nok skal gå, uanset hvad jeg kaster mig ud i. Solveig og jeg er kompetente og har et godt netværk, så selvfølgelig kunne vi da skabe egen virksomhed. Valget var egentlig simpelt, og vi har haft en super tid med Good Company Cph, og virksomheden kører derudaf.

Hvilke overvejelser gjorde du dig, inden du valgte at sige op?

Jeg var opmærksom på de konkurrenceklausuler, jeg var bundet af ift. mulighederne for at kunne skabe forretning de steder, jeg havde arbejdet som konsulent via Implement. Og jeg tænkte også meget over risikoen for at blive uvenner med gamle kolleger, som jeg var meget nær med.

Dette betød, at jeg lod dem spille ud med deres vilkår, og jeg besluttede ikke at spille hårdt spil. De var heldigvis meget fair over for mig. Det er dog rigtig vigtigt, at man ved, at det er en betingelse, at du er bundet af de her klausuler, hvis du går solo efter at have været hos et større konsulenthus. Du skal gøre dig bevidst, hvad det får af betydning. Har du potentielle kunder andre steder end dér, hvor du har klausuler? Kan du klare dig, eller skal du have en mellemstation i en fast stilling, indtil klausulen udløber?

Hvad har overrasket dig ved forskellen mellem at være i et stort konsulenthus og så nu, hvor I har skabt jeres egen virksomhed?

Jeg savner nogle af mine tidligere kolleger og det ”rush”, der er et stort sted. Hvis man som jeg er social og ekstrovert, så er det virkelig noget, man skal være opmærksom på. For det får du ikke på samme måde, selvom du er ude og arbejde hos dine kunder.

Derudover havde jeg også en frygt for, at alt mit interne arbejde og mit netværk var spildt. Jeg havde brugt en del tid på at udarbejde interne læringsprogrammer og onboarding, og havde således opbygget en stor faglig ballast internt i virksomheden, og også et virkelig stort netværk af dygtige kolleger, som jeg holdt af. Men det viste sig sidenhen, at mange af dem nu sidder ude i forskellige virksomheder, og vi har stadig kontakt. Det har givet mig et helt unikt netværk, som har vist sig at være en kæmpe styrke.

En anden frygt, jeg havde, var, at det med bogholderi og fakturering ville kræve enormt meget tid. Før var der jo andre, der ordnede det meste af det. Jeg har dog konstateret, at der er så mange bogføringssystemer og god hjælp at hente, at det slet ikke er en tidsrøver.

Og så er det dejligt med en stor virksomhed i ryggen, der ordner alle PowerPoint slides, laver det første udkast på tilbud, printer materialer inden man skal holde et kursus osv. Det skal vi selv nu.

Hvad har din baggrund givet dig af styrker, som du bruger i dit selvstændige liv?

Åh, der er mange. Projektledelse, opgavestyring, økonomistyring, hvordan man håndterer kunder. Kommerciel tænkning og salg, samt hvordan man styrer sin pipeline og fakturerer kunder.

Og så har jeg fået konsulentmindsettet med. Jeg tænker ikke så meget over det, men det er en stor værdi at hvile i, hvordan det er at være konsulent, hvad kunderne forventer af mig, osv.

Så jeg har Implement at takke for rigtig meget. Vi har også bibeholdt de gode relationer, og jeg har fortsat stor respekt for deres arbejde. Det er sikkert ikke en selvfølge, at det er sådan, når man stopper og bliver selvstændig. Jeg er meget opmærksom på, at Good Company kun er stærkere qua den baggrund, vi har fået med os. Der er ingen tvivl om, at jeg er gået i den bedste konsulentskole, jeg kunne gå i.

Du kan læse mere om Good Company via dette link, eller følge Sille på LinkedIn her.