Selvstændig i 60’erne: Der var stor forundring fra mine omgivelser

af | mar 24, 2021 | Konsulentlivet, Mit konsulentliv

I disse måneder kører vi et tema om solo-selvstændige i forskellige aldersgrupper. Vi sætter fokus på, hvordan det er at gå selvstændig i 20’erne, 30’erne, 40’erne og senere i livet. For uanset hvor man er i sit arbejdsliv, følger der fordele og udfordringer med. Vi håber, du vil lade dig inspirere af de selvstændige og deres fortællinger.

I dette interview møder du Helle Rootzén, som blev selvstændig i september 2020 – som 60-årig. Helle er ph.d. fra DTU, sidder i en række bestyrelser og advisory boards, og så driver hun virksomheden andhero. Læs med og få indblik i hendes livsbekræftende og topinspirerende tilgang til arbejdslivet.

Hvad arbejder du med?

Mit udgangspunkt i min virksomhed er det, jeg har med mig fra DTU, dvs. ledelse, interesse for mennesker, læring og digitalisering. Det holder jeg kurser og workshops i og taler med virksomheder om. Jeg tilbyder desuden coaching, sparring og mentoring. Jeg vil gerne det bløde mellem mennesker.

Derudover laver jeg bestyrelsesarbejde. Det har jeg gjort længe, og jeg er åben for én mere. Jeg sidder også i advisory boards, hvor jeg samarbejder med små startups. Det er nyt og opstod ved, at jeg blev kontaktet af flere små virksomheder. Jeg har et stort netværk og har arbejdet med læring, ledelse og digitalisering i mange år, så det er den viden, jeg bidrager med. Det knopskyder lidt, for jeg har også en coaching uddannelse og taler med især kvinder i startups om, hvordan de kan holde balancen og få tingene til at fungere.

Min virksomhed er jo ny, og jeg tænker også i et slags partnerskab med andre selvstændige om social learning. Kan vi lave noget med større virksomheder, hvor vi kan hjælpe dem? Kunne vi lave digital læring på en bedre og sjovere måde fremover?

Hvorfor blev du selvstændig?

Jeg har haft en lang karriere på DTU. Jeg kom dertil som ph.d.-studerende i 1984, og jeg blev der i 36 år. Først arbejdede jeg med statistik og senere med læring. Jeg var bl.a. institutdirektør for DTU Compute i fem år, hvor jeg var leder af 400 mennesker. Det var vildt fedt og en virkelig spændende tid. Jeg har også været professor i digital læringsteknologi, hvor jeg bl.a. forskede i, hvad digital og fysisk læring kan, og hvordan det kan spille sammen. Og jeg samarbejdede med mange virksomheder om, hvordan vi lærer digitalt.

I sommeren 2020 fyldte jeg 60 år, og jeg begyndte at overveje, om jeg skulle noget andet. Corona-nedlukningen havde bl.a. vist mig, at jeg trives godt med at arbejde hjemme. Jeg blev enig med mig selv om bare at sige op, og så måtte det briste eller bære. Det var der stor forundring over fra mine omgivelser. Og det er fedt, synes jeg. At være rollemodel for andre og ture gøre tingene anderledes.

Havde du et konkret ønske om at arbejde på en ny måde?

Jeg er et menneske, som nødigt vil gå glip af noget, og jeg vil gerne prøve at være selvstændig. Jeg tror, at flere kommer til at arbejde mere frit i tid og rum fremover, og det vil jeg også gerne have lov til at prøve.

Det er enormt spændende, at vi er på vej derhen, hvor man kan arbejde på en anden måde, end vi har gjort de sidste mange år, hvor der har været fokus på tidsstyring og kontrol. Jeg håber, vi finder mange arbejdsformer og samarbejdsmodeller fremover. Og vi skal være opmærksomme på, at det nye, vi får bygget, har plads til diversitet fx ift. køn.

Jeg har også lyst til at kunne skrue ned i nogle perioder og op i andre. Jeg vil gerne have mere tid til mig selv og til at lave andre ting. Det tror jeg som sådan ikke er aldersbestemt.

Er du bekymret for, om din alder kan være en hindring?

Man skal se hen over bekymringen mht. alder og køn. Den har jeg ikke. Jeg har ikke mærket en aldersdiskrimination. Jeg inviteres med i mange unge sammenhænge, også i startups i advisory boards og på projekter. Jeg føler det ikke selv som en hindring, aldrig nogensinde. Det kræver selvfølgelig også, at man selv er åben og nysgerrig.

Jeg er meget opmærksom på forskellen, der kan gøres på mænd og kvinder, og jeg synes ikke, at vi som kvinder får lov til at præge verden nok ift. det feminine, som vi jo har mest af. Hvis vi skal være forskellige steder, skal vi også have lov til at præge det sted vi er, og den kultur der er – fx i bestyrelser.

Hvad er vigtigt for dig i dit arbejdsliv?

Jeg vil være en enkeltmandsvirksomhed og ikke have medarbejdere. Men jeg vil gerne danne partnerskaber for at kunne indgå i noget større, når det giver mening.

Det, jeg har lyst til, er at afprøve nogle forskellige ting. At finde ud af, hvor det er sjovest, og hvor jeg kan bidrage mest. Jeg kan godt lide ikke at vide, hvad der er bag den næste dør. Jeg er nysgerrig og vil gerne undersøge og udforske.

Det skal give mening for mig og være sjovt. Det gælder både ift. de mennesker, jeg arbejder sammen med, og det jeg laver. Det er vigtigt for mig, at det giver mening ud fra den, jeg er, og det jeg gerne vil bidrage med bæredygtigt og etisk. Så jeg føler mig tilpas i det og kan stå inde for det.

Hvad har været det mest udfordrende?

Jeg har brugt meget tid på at opbygge virksomhed og på alt det administrative, som jeg faktisk synes har været sjovt, fordi jeg har givet mig selv tid til det. Jeg har et obs på, at jeg har et kæmpe netværk med mig fra DTU, men at det ikke bliver ved med at være der, hvis jeg ikke gør noget. Og jeg vil gerne udvide det. Jeg eksperimenterer derfor med det på sociale medier og overvejer, hvad jeg skal gøre fremover. Det er jo dér jeg skal markedsføre mig og finde mine kunder og samarbejdspartnere.

Har du et godt råd til andre, der overvejer at blive selvstændige?

Man skal hoppe ud i det, hvis man har drømmen om at prøve noget andet. Vi lever kun en gang. Det er også et af mine fokuspunkter i min virksomhed, at jeg gerne vil hjælpe andre. Nogle gange skal man jo have lidt hjælp til at komme op i helikopteren og få overblik over sit liv og sine prioriteterne. Så prøv det af og søg coaching og mentoring, hvis du har brug for hjælp.

Du kan læse mere om Helle på hendes hjemmeside HER