Selvstændig i 40’erne: Hvis jeg havde gjort det før, havde jeg ikke haft samme tid til min familie

af | mar 3, 2021 | Konsulentlivet, Mit konsulentliv

Hos SoloCEO er vi fortsat nysgerrig på det at blive solo-selvstændig forskellige steder i livet. Der kan være forhold som netværk, familieliv og erfaring, der spiller ind på beslutningen om at tage springet. Men for de fleste er der både fordele og udfordringer uanset alderen. I denne artikel har vi talt med Stefano Vincenti, som har en enorm arbejdsglæde og elsker den uforudsigelighed, der er ved at være solo-selvstændig.

Fortæl lidt om dig selv

Jeg er italiener og ”blev dansker” for to år siden, hvor jeg fik dobbelt statsborgerskab. Det er min kone, som jeg mødte i USA, der har fået mig til landet, men jeg ser Danmark som mit hjem. Uddannelsesmæssigt er jeg økonom og har en master i økonomi og finansiering og en Executive MBA fra CBS. Dertil kommer en overbygning i entreprenørskab hos Stanford University.

Til dagligt arbejder jeg som agile coach, men der er ikke så mange, der ved, hvad det er. Vi forsøger at opnå hurtigere, smidigere og billigere digitalisering for kunderne, som lige nu er finanssektoren. Jeg har været ansat mange steder, bl.a. i Novo Nordisk, KMD og PA Consulting Group. Jeg var også med til at stifte en Fintech startup i 2017. Som freelancer har jeg arbejdet for mange forskellige typer kunder, bl.a. Bolighed, Nets Group, Mærsk og IKEA. Det har været meget givende med al den forskellighed.

Nu er jeg efterhånden en veletableret og succesfuld forretningsagent i egen virksomhed, hvor min mission er at sikre effektive IT-transformationer. Det startede tilbage i 2009 lige efter finanskrisen, hvor jeg arbejdede for Sterling Airlines, som var nogle af de første, der måtte kaste håndklædet i ringen. Så jeg tænkte, at inden jeg fandt mig et nyt job, måtte jeg lige prøve livet som selvstændig af og se, om det var noget for mig. Så der stiftede jeg selskabet. Lige efter fik jeg dog to fastansættelser, så det var først efter 4-5 år, at jeg gik selvstændig fuldt ud. Jeg kom til et punkt, hvor jeg følte, at jeg havde opbygget nok kompetencer og fået styr på en masse ting. Så i 2014 blev jeg solo-selvstændig. Da jeg var 45.

Hvor var du henne i livet som 45-årige?

Først og fremmest var jeg far. Og det var vigtigt for mig at få familielivet og arbejdet til at gå op i en højere enhed. Når jeg tænker over det, har det måske også været det, som har holdt mig tilbage før i tiden. At jeg havde små børn, som jeg gerne ville være noget for. Så de ti år, hvor børnene var små, tænkte jeg ikke rigtig på at blive selvstændig. Samtidig kan jeg godt lide ideen om, at du har opbygget et niveau af kompetencer, som kan bære dig igennem, når du tager springet. Og så er det dér med at skabe nyt, en drivkraft, jeg har indeni. Der skulle bare en form for tricker til, før jeg tog springet. For mig var det kombinationen af familieliv, kompetencer og finanskrisen.

Jeg kan stadig tydeligt huske den dag, hvor jeg sagde min stilling op, og alle bare kiggede mærkeligt på mig, fordi det eneste, jeg stod med, var ideer. Men det gik heldigvis supergodt, og jeg følte mig meget privilegeret. Og jeg tror, at det havde meget med min alder at gøre. Eller i hvert fald hvor jeg var henne i livet. Hvis jeg havde gjort det før, havde jeg ikke haft den samme tid til min familie. Det er ret krævende at være selvstændig med familie ved siden af. Så for mig var det det perfekte tidspunkt at være midt i fyrrerne.

Så hvad er gevinsten ved at starte op i 40’erne?

Man kender sig selv meget bedre. Du har ligesom været igennem en indre dialog og har haft tid til at finde ud af, hvad der betyder noget, og hvilke styrker og svagheder du har. Derudover tror jeg, at man er mindre bange. Måske sover man bedre om natten, fordi man hviler i sin erfaring og ofte også i sin økonomi. Samtidig er der også hele aspektet med netværk. Hvis du er ældre og har været mange steder, har du ofte et større netværk at trække på. Jeg oplever hele tiden, at nogen ringer og spørger, om jeg kan løse en opgave. Så på den måde er netværk nok afgørende. Men jeg tror også sagtens, at en ekstrovert 25-årig kan opbygge et stærkt netværk relativt hurtigt. Generelt er der høj social tillid i Danmark, så det er nemt at komme i kontakt med folk. Jeg synes faktisk, at det danske set-up er fremmende for selvstændige.

Tænkte du over din alder i forhold til, hvis noget gik galt?

Nej, ikke rigtigt. Oppe i mit hoved kan man sagtens holde sig ung ved at være nysgerrig og tilegne sig ny viden. Det bruger jeg meget tid på. Det, jeg lærte på økonomiuddannelsen, er 20-25 år gamle. Det, jeg bruger i dag, bygger jo på nyere viden, som jeg løbende har tilegnet mig. For eksempel tager jeg hvert år to eller tre nye certificeringer. Men det er måske også bare mig. Jeg ville aldrig kunne leve i et fast job det samme sted i mange år. De steder, hvor jeg har været længst, har der være flere forskellige projekter, så der hele tiden skete noget nyt.

Hvad er det bedste ved at være solo-selvstændig? Og kan det blive for solo?

Jeg kan godt lide fleksibiliteten, men det har ikke været den drivende kraft for mig. For jeg arbejder meget. Jeg elsker det. Hvis du spørger min kone, hvem jeg er, så vil hun svare: En workaholic. Men det er, fordi jeg forsøger at finde en hobby i det, jeg laver. Jeg er fx lige blevet ekstern lektor på IT-universitet ITU, og samtidig leder jeg et kursus for 2. års studerende. Der er noget, jeg laver om eftermiddagen og aftenen. Udelukkende fordi jeg synes det er sjovt. Jeg er typen, der dykker ned i noget og nærmest isolerer mig med det. Og jeg kan slet ikke forestille mig en dag at skulle pensioneres.

Førhen drev jeg en konsulent-netværksgruppe, hvor vi udvekslede erfaringer og lærte af hinanden. Det var rigtig godt. Mange vælger jo at gøre det endnu mere struktureret, ved at etablere et selskab sammen. Det er jeg heller ikke afvisende over for, for det skaber arbejdsglæde at være sammen med mennesker, og flere perspektiver gør ofte løsningerne bedre. Men jeg er glad for, hvor jeg er, og fremtiden ser lys ud.

Du kan læse mere om Stefano her på LinkedIn og på hans hjemmeside.

Læs vores tidligere indlæg om at blive selvstændig i forskellige aldre:

Selvstændig i 30’erne: I virkeligheden er det en ”learning by doing”-ting

Selvstændig i 20’erne: En fordel at konkurrere med de mere erfarne