Sådan bliver du en bedre leder – for dig selv og din virksomhed

af | jan 13, 2021 | Guide, Konsulentlivet, Rådgivning

Vi har bedt erhvervscoach Anne Randbo Back svare på fire store spørgsmål, som vi hører fra rigtig mange selvstændige – og fra de af jer, der overvejer at blive det. Vi bringer hendes svar i fire blogindlæg her på sitet.

I dette fjerde og sidste indlæg stiller Anne skarpt på, hvordan du kan arbejde med ledelse som solo-selvstændig, og hvad du kan gøre, hvis du har svært ved at få styr på, hvilken slags leder du vil være. Du finder links til de tidligere blogindlæg med Anne under dette indlæg.

SoloCEO:
Du arbejder med lederudvikling, og som solo-selvstændig er man jo automatisk leder, som skal tage alle beslutninger i sin egen virksomhed – også selvom man ikke har medarbejdere. Har du nogle generelle råd eller anbefalinger til, hvordan man er en god leder?

Anne:
Det er et stort, men spændende spørgsmål. Mit generelle råd til ledere er at være bevidst om, hvilken leder de gerne vil være. Lær dig selv at kende og find ud af, hvilke styrker du har – men også hvilke blindspots. Og så få arbejdet med dem. Mange ledere er for eksempel enormt handlekraftige, men har sværere ved at række ud, søge sparring og tage input ind. Så kan dét være et fokuspunkt. Andre er måske de vilde idémagere, men glemmer, at nogle skal føre alle deres gode idéer ud i livet. Her handler det om at se på, hvordan man kan skabe et setup, hvor boldene bliver grebet i tide.

Det er ideelt at tage en personprofil med henblik på at kende sig selv bedre – eller i hvert fald at læse om persontyper. Det kan du bl.a. gøre på min hjemmeside HER.

Kend dine værdier

At træffe beslutninger med ro i maven er langt nemmere, når man kender sine værdier. Så ved man, hvad man står for, og hvilke principper man pejler efter. Det eliminerer en masse tvivl og vaklen. Derfor fører jeg ofte ledere igennem en værdiproces, når de er i forløb hos mig. Vi mennesker er nemlig meget sjældent klar over, hvilke værdier som rent faktisk ubevidst styrer vores beslutninger hver eneste dag. Og dét, at kaste lys på dem og måske skifte nogle af dem ud, kan være enormt øjenåbnende.

Jeg kan anbefale denne øvelse, hvis du vil blive klogere på dine værdier. Selvsagt er det mest optimalt at have en coach på sidelinjen for at stille spørgsmål, gå i dybden, afklare tvivl osv. Men øvelsen kan også give noget, selvom man laver den uden hjælp. 

Værdiproces

1. Definer

Spørg dig selv:

  • Hvad har været det vigtigste for mig i mit liv (at føle)?
  • Hvad ellers har været det vigtigste for mig i mit liv (at føle)?

Gentag indtil 10 væsentlige værdier er blevet skrevet ned.

2. Prioritering

Prioritér dine værdier fra 1-10 ud fra din egen intuition. 1’eren er vigtigst, og 10’eren mindst vigtig.

Spørg dig selv, om rækkefølgen reelt er rigtig, eller om der skal ændres i prioriteringen af værdiernes vigtighed i forhold til hinanden? Hvad har reelt styret dig mest? F.eks. tryghed eller udvikling?

3. Gennemgang af værdier

Gennemgå alle dine værdier én efter én og spørg dig selv:

  • Hvad giver det mig at have denne værdi på listen?
  • Hvad er ulempen ved at have denne værdi på listen?

4. Justering af værdier

Spørg dig selv:

  • Hvilke værdier må have topprioritet for, at jeg kan blive den person, jeg virkelig gerne vil være?
  • Hvilke værdier må jeg nødvendigvis skille mig af med for at blive den person, jeg virkelig gerne vil være?
  • Hvilke værdier må jeg nødvendigvis tilføje for at blive den person, jeg virkelig gerne vil være?
  • Hvilken prioriteret rækkefølge skal mine værdier være i for, at jeg kan blive den person, jeg virkelig gerne vil være?

Skriv dem gerne ned, så du kan huske dem.

Spørg hvis du er i tvivl

At tage ansvar er typisk rarest, når man ved, hvad der forventes af ens. Man skal kende sin rolle, sit mandat og sine rammer. Og hvis man er i tvivl om, hvorvidt man forvalter rollen godt nok, så opfordrer jeg altid til, at man rækker ud efter støtte og sparring. Det kan være at spørge en god samarbejdspartner, sine kolleger (hvis man har), eller tage kontakt til en coach eller mentor. Som mennesker er vi grundlæggende alle sammen usikre på en hel masse ting hver eneste dag, og det er en styrke, hvis man tør at adressere det åbent. Jeg ser i hvert fald gang på gang en masse sænkede skuldre og en lettelse, når man har fået arbejdet på de ting, som spænder ben for én. Og livet er jo for kort til benspænd!

Læs de andre blogindlæg fra Anne her:

Sådan finder du modet til at blive selvstændig

Sådan strukturerer du din dag og føler dig mere produktiv

Sådan holder du motivationen oppe som selvstændig

Om Anne

Anne Randbo Back er selvstændig erhvervscoach. Hun hjælper ledere og virksomheder med at opnå bedre resultater og trivsel gennem lederudvikling, teamudvikling og coaching. Du kan læse mere om hende på www.anneback.dk.