En fælles drøm førte dem sammen

af | jan 5, 2021 | Konsulentlivet, Netværk og relationer

I hjertet af Lyngby, nord for København, har Nanna Hauch og Maria Løvgreen etableret behandlerfællesskabet HeartSpace Academy. De startede op i september 2020, og imens Coronaen rasede, tog de lån i banken, så de kunne flytte ind i det 200 kvm store lejemål og gøre det til et sted med hjerterum. I HeartSpace er der plads til alle, og relationer er i fokus. Ud over et stort eventlokale, består lejemålet bl.a. af fem behandlerrum, som lejes ud til forskellige behandlere.

Jeg besøgte Maria i de flotte lokaler, og det blev til en inspirerende snak om vigtigheden af tillid og fælles drømme, når man starter virksomhed sammen, og om hvordan et professionelt partnerskab på mange måder er som et parforhold.

Hvad er HeartSpace Academy?

HeartSpace er lig hjerterum. Det betyder, at de behandlere, vi har, skal have hjerterum, og at der er plads til alle. Vi har forskellige behandlere i HeartSpace. En psykolog med speciale i børn og angst, en erhvervsjordemoder, en sexolog, en kropsterapeut, familieterapeuter og en fysioterapeut. Nanna og jeg arbejder selv med psykoterapi med specialer i par, børn og expat-familier. Der kan godt være tendens til fagsnobberi inden for vores felt og en skævvridning ift. forskellige uddannelser, og det vil vi gerne udover. Det er relationer til mennesker, der er i fokus. Der skal være hjerterum for behandlerne og dem, der kommer her.

Hvad fik jer til at gå sammen?

Vi var begge selvstændige inden, og vi havde drømmen om at finde et lokale, hvor der var skønt at være. Men vi havde ikke hinanden i kikkerten. Så opstod der pludselig denne her mulighed, og Nanna skrev ud i vores studiegruppe, at hun fundet lokalerne her. Jeg svarede faktisk ikke i første omgang. Men så skrev Nanna til mig direkte, og vi startede en dialog om, hvad vi hver især ville. Jeg sagde: ”Min drøm er at lave et praksisfællesskab, hvor vi har plads til alle mulige forskellige mennesker og behandlere”. Der gik et par minutter, så svarede Nanna: ”Det er nærmest som om, du skriver mine tanker ned. Jeg har det på præcis samme måde.” Vi var her for at se lokalerne, og på vej ned ad trappen vidste vi bare, at det her skulle vi have. Så det startede faktisk ret tilfældigt.

Hvordan er det gået med at arbejde sammen?

Det er gået vildt godt. Det er helt, så vi må knibe os selv i armen. Det ville være løgn at sige, at der ikke har været udfordringer, men måden, vi har løst dem på, er helt rørende, synes jeg. Vi var ret enige om, hvad vi ville med det her sted. Vi vil gerne have et praksisfællesskab og holde nogle events. Så vi satte os sammen og satte konkrete mål. Den primære dagsorden var at fylde lokalerne op inden 1. september. Det var hovedfokus. Og så kom alt det praktiske med at lave kontrakt mellem os, lån i banken og oprette firma.

Jeg oplever, at vi har gjort noget rigtigt i hele tiden at kommunikere fra hjertet om, hvilket sted vi gerne ville skabe. Vi har ramt et hul i markedet. Mange har efterspurgt at blive en del af stedet, og vi fornemmer en kollektiv higen efter fællesskaber, hvor det er menneskers trivsel og potentiale, der er i fokus. Man har nok kunne mærke, at vores vision er ægte og kommer fra hjertet.

Hvordan har I gjort rent praktisk?

Vi har oprettet en virksomhed, et APS, som vi deler 50/50. Så alt med huset og lejemålet har vi sammen. Vi kører derudover vores virksomheder med klienter hver for sig. Det har vi aftalt at gøre i et år. Derefter skal vi finde ud af, om vi vil samle det hele. Vi har en virkelig dygtig advokat, som tvang os ud i næsten angstprovokerende samtaler. For det kunne jo fx ske, at vi ikke bruger tiden lige. Hvis jeg fx har travlt i min egen virksomhed og derfor bruger mindre tid i denne virksomhed – eller omvendt. Hvad gør vi så? Derfor er vi meget skarpe på, at vi har nogle arbejdsopgaver her i dette firma, som vi fordeler nogenlunde lige. Vi går ikke i små sko, men vi har en klar rollefordeling og nogle klare arbejdsopgaver. Vi holder ugentlige møder, hvor vi tjekker op på, hvor vi hver især er.

Og så oplever jeg, at vi samtidig har en kærlighed og forståelse imellem os, som vokser, fordi vi er enige om, hvordan man driver en forretning. Vi kender os selv godt og ved, hvornår det kan stikke afsted for os hver især. Det taler vi meget om og er opmærksomme på. Og vi har nogle gode rådgivere, fx vores advokat og en revisor.

Hvordan hjælper det jer, at I har en baggrund som terapeuter?

Det hjælper os helt klart. Som alle andre mennesker, så ender vi også ud i ekstremerne, når vi bliver pressede. Der har vi også været. Men vi har en masse værktøjer til at komme tilbage til hinanden. Der er ingen tvivl om, at det har reddet os. Vi kan sammen spole filmen tilbage og tale om, hvad der skete.

Hvad har været det sværeste?

Jeg synes ikke, at der er noget, der har været særligt svært. Og det er jo vanvittigt. Det er jo en stor ting at låne så mange penge i banken, starte en virksomhed, og vi kendte knap nok hinanden, da vi gjorde det. Det er en vild ting at turde. Men vi har kunnet tale om tingene hele tiden. Der har været bump på vejen, fx beslutningen om revisoren. Der var vi lidt uenige, om hvorvidt vi skulle have sådan en. Men så blev det nemt igen, da vi tog beslutningen.

Nanna siger altid til mig: ”I dit penalhus er der altid spidse blyanter”. Og det er måske en mærkelig måde at beskrive mig selv på, men det er rigtigt. Jeg er hurtig til at få sendt nogle kvitteringer til revisoren og få skiftet en pære, når den er sprunget. Omvendt er Nanna rigtig dygtigt i en slutspurt. Der er jeg ikke særlig god, for der kan jeg miste overblikket. Nanna er eminent til at samle op i en fart og skrive og formulere sig ud af ting, der er komplicerede.

Så det sværeste har været at lære hinanden at kende, fordi vi arbejder forskelligt, men det er på plads nu. Der har slet ikke været noget, hvor vi har været uenige. Men vi har også haft en klar rollefordeling, fx har jeg indrettet lokalerne uden at skulle spørge Nanna hele tiden. Der er tillid jo også vigtigt. Tilliden til, at den anden gør det bedste, hun kan. Den tillid ligger også i, at jeg jo synes Nanna er rigtig dygtig både som terapeut og til at drive forretning – og det vidste jeg godt på forhånd.

Udover tillid, hvad er ellers vigtigt i jeres samarbejde?

Vi har stor respekt for, at vi er forskellige som mennesker. Vi har fx stadig ikke lavet vores logo, fordi jeg er hurtig og har fundet en grafiker, men Nanna har behov for, at vi venter, fordi hun lige skal være sikker og har fokus på, at det er vores ansigt ud ad til.

Og så gør vi nogle ting sammen, fordi fællesskabet også er vigtigt for os. Jeg synes fx, at det har en værdi, at vi var ude at købe julepynt sammen til lokalerne, og at Nanna tog med, selvom det nok betyder mindre for hende.

Det er jo nærmest et parforhold. Nanna er den, jeg ser og taler mest med. Og man skal huske at tjekke ind, rose hinanden, forventningsafstemme, og sige tingene højt, når man fornemmer, at der er behov for at tale om noget. Det er jo en dans og en relation, der skal plejes hele tiden. Det er så vigtigt.

Hvad giver det jer at være to?

Vi har begge en drivkraft i os, som gør, at vi gerne vil stå ved roret. Samtidig er det virkelig en befrielse at vide, at en anden kan tage over, når jeg ikke er der. Den kombination har jeg slet ikke ord for, hvor meget betyder. Det vidste vi jo ikke på forhånd, men det betyder så meget for det, vi gerne vil skabe. Der er noget virkelig skønt i at være to, som har hinandens ryg, både når det går godt, og når der er udfordringer. Bare dét, at jeg tager interviewet med dig alene, fordi Nanna blev forhindret, synes jeg viser, hvor meget vi kan læne os ind i hinanden.

Hvad er næste skridt for jer?

Vi vil etablere STEDET at gå til, når man har knas i parforholdet. Det har vi som fælles fokus. Vi vil også gerne lave gruppeterapi for par og singler. Og så vil vi lave flere events, hvor vi trækker folk ind udefra og giver mulighed for networking og foredrag.

Derudover har vi fokus på at skabe endnu mere fællesskab for dem, der lejer sig ind her. Behandlerne er glade for at være her, og det betyder rigtig meget.

Om Nanna Hauch og Maria Løvgreen

Maria og Nanna er begge uddannet psykoterapeuter med speciale i familier og par fra Blackbird Institute og tager netop nu en videreuddannelse hos Jytte Vikkelsø. De har en baggrund som hhv. skolelærer og cand.merc., hvilket de begge ser som en styrke for deres samarbejde. Du kan læse mere om HeartSpace Acadedy på deres Facebook-side HER.