Sådan holder du motivationen oppe som selvstændig

af | dec 18, 2020 | Guide, Konsulentlivet, Rådgivning

Vi har bedt erhvervscoach Anne Randbo Back svare på fire store spørgsmål, som vi hører fra rigtig mange selvstændige – og fra de af jer, der overvejer at blive det. Vi bringer hendes svar i fire blogindlæg her på sitet.

I dette tredje indlæg stiller Anne skarpt på, hvordan du kan finde mere motivation i dit arbejdsliv som selvstændig. Du finder links til de tidligere blogindlæg med Anne i bunden af denne side.

SoloCEO:
Som selvstændig kan man opleve, at motivationen falder i perioder – måske pga. lidt kedelige opgaver, manglende opgaver, for meget administration, for meget alenetid, bekymringer, eller lignende. Hvad er dine tanker om motivation, og hvordan vi kan få mere af det?

Anne:
Det er helt bestemt en mur, som (næsten) alle selvstændige møder. Hvis det gælder kedelige opgaver, kan man enten vælge den hårde vej og “tage sig sammen”, eller man kan minde sig selv om, hvorfor man overhovedet har vagt at blive selvstændig – og dermed besluttet at vælge en vej, der indbefatter, at man skal opdatere sin hjemmeside, sende fakturaer, eller hvad man nu oplever som en pligtopgave. Ofte kan man hente lidt motivation dér. Det kan også hjælpe at minde sig selv om, at der faktisk også var kedelige opgaver på ens 9-17-job. Tricket er at se det store perspektiv frem for blot at zoome ind på de kedelige opgaver.

Hvis du er bekymret for din forretning

Hvis det mere handler om, at man mistrives, fordi man er ensom eller bekymret, så vil jeg anbefale, at man gør det så konkret som muligt. Hvad er min bekymring? Ikke at tjene nok penge? Okay, hvad kan du så gøre ved det? Og skal du gøre noget ved det? Sommetider skal vi simpelthen bare beslutte at have is i maven. Her kan et trick være at beslutte, at du kun må bekymre dig om det hver den første i måneden. Til den tid kan du så gøre status og se, om der er nogle knapper, du bør skrue på.

Det samme gælder for dem, der overvejer at sige op. Det kan være ekstremt opslidende at tænke “skal/skal ikke” hele tiden. Her er mit råd at tillade dig selv at tage alvorligt stilling for eksempel en gang i kvartalet. Det vil sige, at du genbesøger tanken i sommerferien, efterårsferien, juleferien eller påskeferien. På den måde kan du også holde ud at være til alle de dage, der er ind imellem. Grublerier i sig selv fører sjældent noget konstruktivt med sig.

Hvis du føler dig ensom som selvstændig

Hvis du er ensom, kan du spørge dig selv, hvad der kunne gøre en forskel. Kan du afse lidt tid til at drikke morgenkaffe med en god ven eller gammel kollega, inden arbejdsdagen går i gang? Mange føler, det er “forbudt” at have private aftaler i dagtimerne, men hvis det giver dig fornyet energi til at udføre dit arbejde bagefter, kan det jo være godt givet ud. Måske bare en enkelt formiddag om ugen? Hvis du gerne vil have et fagligt fokus, når du er social, kan du melde dig ind i et erhvervsnetværk. På den måde udvider du din bekendtskabskreds samtidig med, at du får talt med nogle mennesker i ugens løb.

Det kan også være, at du blot skal vænne dig til at blive mere social i din fritid? Måske er du vant til at være socialt mættet på dit fuldtidsjob, og så kræver det omstilling at begynde at være mere socialt aktiv i din fritid, efter du er gået selvstændig. Jeg møder mange selvstændige, som henter deres sociale energi gennem fritidsinteresser og vennehygge, hvor de før fik det dækket i dagtimerne på jobbet.

Hvis du er demotiveret ift. dine opgaver eller dit arbejdsliv

Handler din mistrivsel om, at du er demotiveret, vil jeg råde dig til at skrue tiden tilbage og minde dig selv om, hvorfor du gik selvstændig. Hvad ville du opnå ved det? Mere frihed? Hvad ville du udrette? At hjælpe andre med noget? Alt for ofte går vi på automatpilot og glemmer at kigge op og se, at himlen er blå, og at vi faktisk er på vej et rigtig dejligt sted hen.

Så en ugentlig refleksion kan være et godt lille trick. Her kan du kigge tilbage på alt det, du faktisk har opnået, udrettet og udviklet. Du er allerede ved at bestige bjerget – du skal bare se dig tilbage af og til. Du kan også skrive 3 ting ned hver morgen, som motiverer dig ved dit arbejde. Det handler alt sammen om at få din hjerne til at spotte de gode sider, eftersom vi er programmerede til at finde fejl og mangler fra naturens side.

Og så er der jo også en vigtig erkendelse i, at motivationen og arbejdsglæden er nemmest at finde, når der er godt gang i ens forretning. Med andre ord vil det være barskt i starten, fordi du sandsynligvis bruger mere tid på salg, netværk osv. end på din kerneopgave som selvstændig. Her oplever jeg, at det hjælper, hvis du anerkender, at det er en svær tid, men at det bliver sjovere, når der er flere kunder i butikken.

Læs de andre blogindlæg fra Anne her: 

Sådan finder du modet til at blive selvstændig

Sådan strukturerer du din dag og føler dig mere produktiv

 

Om Anne

Anne Randbo Back er selvstændig erhvervscoach. Hun hjælper ledere og virksomheder med at opnå bedre resultater og trivsel gennem lederudvikling, teamudvikling og coaching. Du kan læse mere om hende på www.anneback.dk.