Regnskab og bilag – læs her om hvordan vi gør..

af | dec 10, 2020 | Revision og bogholderi

/Annonce/

 I denne tredje og sidste artikel i SoloCEO’s tema om regnskab og bogføring deler vi vores egne erfaringer. Vi tænker, at jo mere konkret og tæt på virkeligheden, det bliver, jo mere relevant er det også for dig som læser. Louise og Tanja håndterer regnskab på vidt forskellige måder, og hér inviterer vi hver især inden for i vores processer.

Tanja har brugt Dinero i 4 år

Da jeg lige var sprunget ud som selvstændig, havde jeg en anden revisor, end det geni, jeg har i dag. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at have en dygtig revisor, som forstår netop din type af forretning, og hvordan du gør tingene rigtigt og smartest. Den første revisor rådede mig til selv at køre min bogføring i Excel. Af forskellige årsager skiftede jeg ret hurtigt revisor, og hvis ikke jeg var glad for skiftet af mange andre årsager, så var jeg det pga. hans indstilling til bogføring og regnskab alene.

Min nuværende revisor rådede mig til at købe Dinero. Han gav mange årsager hertil: Der ville være styr på alle bilag, de har god support, og han kan tilgå mit regnskab, hvis der er noget, der skal rettes til. Som mindre selvstændig har jeg typisk lange opgaver, tæt på fuld tid, krydret med mindre mentoropgaver og leverancer ved siden af. Jeg udsender derfor 1-3 fakturaer om måneden, så dén del ville jo være nem at håndtere manuelt. I Dinero er denne del nem. For eksempel kan man på den samme kunde kopiere en faktura, så alle oplysninger om timekoder, opgavenummer etc. ikke skal kopieres frem og tilbage.

Bilagsdelen var jeg dog druknet i, hvis jeg havde skullet køre det manuelt. Jeg har en del bilag, med indkøb af bøger og materialer, kaffeaftaler med mit netværk, kurser osv. Her skal jeg sørge for, at alle køb er nøje afstemt med banken på beløb og dato, men også præcis hvor meget momsfradrag, der er, på de enkelte udlæg. Nogle ting er der fuldt momsfradrag på, som fx køb af bøger. Andet er der delvist momsfradrag på, som fx kaffe på en cafe med en samarbejdspartner. De forskelle skal du kende, så du ikke snyder enten dig selv eller SKAT. Retter du et bilag, så skal du huske at bogføre rettelsen. 

Ja, du bliver helt træt, bare af at læse det, ikke? Prøv at tænke, hvis du så skulle sidde og håndtere 300 bilag igennem manuelt!? (Det er det antal bilag, jeg havde i 2019) Det er mit liv simpelthen bare for kort til.

App gør det nemt på farten

Udover det smarte i at have det hele i et system, som selv bogfører på den rette konto, og dermed med det rette momsfradrag, så har Dinero også en app, så du kan lægge dine bilag ind på farten. Dermed slipper du for at gemme kvitteringer og lægge dem ind senere. Det er fedt, og da Dinero har automatisk genkendelse af beløb og datoer, så skal du som regel bare skrive, hvad du har bogført og med hvem, resten er automatisk udfyldt af Dinero. Og de sendte lige en nyhedsmail, hvor de indikerer, at denne del snart bliver endnu nemmere, så dét er jeg spændt på at høre mere om.

Der er også en funktion, så du automatisk kan afstemme dine bilag med de trækninger, der har været på din bankkonto. Og så har Dinero en masse gode guides og videoer og ikke mindst verdens bedste support. De søde mennesker i supporten hjælper mig gang på gang, når jeg sidder med et bilag, jeg ikke kan gennemskue, hvordan jeg bogfører, eller hvorfor der er noget i regnskabet, der ikke stemmer. Jeg forstår ikke, hvordan de gør det, men de forstår ALTID, hvad jeg spørger om, de kan ALTID svare, og der er et virkelig højt serviceniveau.

Der er også andre tilsvarende regnskabssystemer, som med garanti også har en masse god funktionalitet. Nu kender jeg bare Dinero bedst, så min anbefaling går altid herpå. Det vigtigste er, at du sætter dig ind i, hvad det er, du køber, så du ikke skal ud i en masse funktionalitet, der ikke er målrettet dine behov. Og det kan være svært at vide, hvad du har behov for, hvis du fx lige er startet som selvstændig. Så tal med andre selvstændige, der har en profil i forhold til både antal af fakturaer og udlæg, der minder om din egen. Så kan du bedre beslutte, hvad der er det rette for dig. 

Louise håndterer alt manuelt – næsten da!

Da jeg blev selvstændig for snart 5 år siden, var jeg ret nærig med, hvad jeg brugte mine penge på. Jeg vidste ikke, hvor stor indtægt jeg ville få, og derfor tænkte jeg, at der skulle spares, hvor der spares kunne. Det betød bl.a., at jeg ikke ville bruge penge på et bogføringssystem eller en bogholder. Jeg valgte dog at få en revisor, som kunne lave mit årsregnskab, sikre at jeg havde bogført korrekt i løbet af året, at jeg havde betalt det rigtige i moms, og at min selvangivelse blev opdateret korrekt. Sådan var det for knap 5 år siden. Og sådan er det stadig.

Det betyder helt lavpraktisk, at jeg kører det meste i Excel. Jeg har et enkelt ark, hvor jeg noterer de fakturaer, jeg sender ud – jeg sendte 21 i 2019. I en anden fane noterer jeg mine udgifter, dvs. de bonner og fakturaer, jeg har samlet, når jeg har købt kaffe, IT, bøger, kurser, parkering osv., som Tanja også nævner. Dem havde jeg 230 af i 2019.

Jeg bruger faktisk et lille faktureringssystem til at sende fakturaer til mine kunder. Systemet er lavet af to selvstændige i mit netværk, og det er det system, de selv bruger. Det er super nemt at bruge, men har selvfølgelig ikke så mange features som et kommercielt bogføringssystem.

Revisor sikrer, at alt er korrekt

I alt bruger jeg en 6-7 timer hvert halve år på bogføring og på at betale moms. Det, tænker jeg, er godt givet ud, fordi det samtidig giver mig et stort overblik over, hvad jeg bruger af penge i virksomheden. Jeg synes ikke, at det er særlig sjovt, men det er ok, så længe der ikke går mere tid med det. I slutningen af året tager Kim, min revisor, så en lidt større tur for at sikre, at jeg har bogført korrekt, og allervigtigst laver han alt det, som jeg ikke selv kan finde ud af – som at beregne kørselsfradrag og sørge for, at jeg betaler det rigtige i skat. For mig er der stor tryghed i at have en revisor, som sikrer, at alt er gjort korrekt.

Min revisor har i øvrigt sagt, at han synes, jeg bør få et bogføringssystem. Så måske skal jeg snart tage mig sammen og tage et i brug 🙂

Nu er resten op til dig

Vi håber, at vi med denne artikelserie har leveret god inspiration til dig, hvad enten du er på vej ud i at blive selvstændig, eller du allerede er i gang og måske gerne vil gøre din fakturering og bogføring mere simpel. Vi er altid på udkig efter spændende cases og emner, der støtter dig som selvstændig. Hvis du har forslag eller kommentarer til temaet, eller idéer til kommende artikler, så skriv endelig til os på info@soloceo.dk.

/Annonce/Artiklen er sponsoreret af Dinero. Alt indhold er vores egen mening. Læs mere om Dinero som faktureringsprogram her https://dinero.dk/ordbog/faktureringsprogram/

 

Regnskab og bilag – læs her om hvordan vi gør..

af | dec 10, 2020 | Revision og bogholderi

/Annonce/

 I denne tredje og sidste artikel i SoloCEO’s tema om regnskab og bogføring deler vi vores egne erfaringer. Vi tænker, at jo mere konkret og tæt på virkeligheden, det bliver, jo mere relevant er det også for dig som læser. Louise og Tanja håndterer regnskab på vidt forskellige måder, og hér inviterer vi hver især inden for i vores processer.

Tanja har brugt Dinero i 4 år

Da jeg lige var sprunget ud som selvstændig, havde jeg en anden revisor, end det geni, jeg har i dag. Jeg kan ikke understrege nok, hvor vigtigt det er at have en dygtig revisor, som forstår netop din type af forretning, og hvordan du gør tingene rigtigt og smartest. Den første revisor rådede mig til selv at køre min bogføring i Excel. Af forskellige årsager skiftede jeg ret hurtigt revisor, og hvis ikke jeg var glad for skiftet af mange andre årsager, så var jeg det pga. hans indstilling til bogføring og regnskab alene.

Min nuværende revisor rådede mig til at købe Dinero. Han gav mange årsager hertil: Der ville være styr på alle bilag, de har god support, og han kan tilgå mit regnskab, hvis der er noget, der skal rettes til. Som mindre selvstændig har jeg typisk lange opgaver, tæt på fuld tid, krydret med mindre mentoropgaver og leverancer ved siden af. Jeg udsender derfor 1-3 fakturaer om måneden, så dén del ville jo være nem at håndtere manuelt. I Dinero er denne del nem. For eksempel kan man på den samme kunde kopiere en faktura, så alle oplysninger om timekoder, opgavenummer etc. ikke skal kopieres frem og tilbage.

Bilagsdelen var jeg dog druknet i, hvis jeg havde skullet køre det manuelt. Jeg har en del bilag, med indkøb af bøger og materialer, kaffeaftaler med mit netværk, kurser osv. Her skal jeg sørge for, at alle køb er nøje afstemt med banken på beløb og dato, men også præcis hvor meget momsfradrag, der er, på de enkelte udlæg. Nogle ting er der fuldt momsfradrag på, som fx køb af bøger. Andet er der delvist momsfradrag på, som fx kaffe på en cafe med en samarbejdspartner. De forskelle skal du kende, så du ikke snyder enten dig selv eller SKAT. Retter du et bilag, så skal du huske at bogføre rettelsen. 

Ja, du bliver helt træt, bare af at læse det, ikke? Prøv at tænke, hvis du så skulle sidde og håndtere 300 bilag igennem manuelt!? (Det er det antal bilag, jeg havde i 2019) Det er mit liv simpelthen bare for kort til.

App gør det nemt på farten

Udover det smarte i at have det hele i et system, som selv bogfører på den rette konto, og dermed med det rette momsfradrag, så har Dinero også en app, så du kan lægge dine bilag ind på farten. Dermed slipper du for at gemme kvitteringer og lægge dem ind senere. Det er fedt, og da Dinero har automatisk genkendelse af beløb og datoer, så skal du som regel bare skrive, hvad du har bogført og med hvem, resten er automatisk udfyldt af Dinero. Og de sendte lige en nyhedsmail, hvor de indikerer, at denne del snart bliver endnu nemmere, så dét er jeg spændt på at høre mere om.

Der er også en funktion, så du automatisk kan afstemme dine bilag med de trækninger, der har været på din bankkonto. Og så har Dinero en masse gode guides og videoer og ikke mindst verdens bedste support. De søde mennesker i supporten hjælper mig gang på gang, når jeg sidder med et bilag, jeg ikke kan gennemskue, hvordan jeg bogfører, eller hvorfor der er noget i regnskabet, der ikke stemmer. Jeg forstår ikke, hvordan de gør det, men de forstår ALTID, hvad jeg spørger om, de kan ALTID svare, og der er et virkelig højt serviceniveau.

Der er også andre tilsvarende regnskabssystemer, som med garanti også har en masse god funktionalitet. Nu kender jeg bare Dinero bedst, så min anbefaling går altid herpå. Det vigtigste er, at du sætter dig ind i, hvad det er, du køber, så du ikke skal ud i en masse funktionalitet, der ikke er målrettet dine behov. Og det kan være svært at vide, hvad du har behov for, hvis du fx lige er startet som selvstændig. Så tal med andre selvstændige, der har en profil i forhold til både antal af fakturaer og udlæg, der minder om din egen. Så kan du bedre beslutte, hvad der er det rette for dig. 

Louise håndterer alt manuelt – næsten da!

Da jeg blev selvstændig for snart 5 år siden, var jeg ret nærig med, hvad jeg brugte mine penge på. Jeg vidste ikke, hvor stor indtægt jeg ville få, og derfor tænkte jeg, at der skulle spares, hvor der spares kunne. Det betød bl.a., at jeg ikke ville bruge penge på et bogføringssystem eller en bogholder. Jeg valgte dog at få en revisor, som kunne lave mit årsregnskab, sikre at jeg havde bogført korrekt i løbet af året, at jeg havde betalt det rigtige i moms, og at min selvangivelse blev opdateret korrekt. Sådan var det for knap 5 år siden. Og sådan er det stadig.

Det betyder helt lavpraktisk, at jeg kører det meste i Excel. Jeg har et enkelt ark, hvor jeg noterer de fakturaer, jeg sender ud – jeg sendte 21 i 2019. I en anden fane noterer jeg mine udgifter, dvs. de bonner og fakturaer, jeg har samlet, når jeg har købt kaffe, IT, bøger, kurser, parkering osv., som Tanja også nævner. Dem havde jeg 230 af i 2019.

Jeg bruger faktisk et lille faktureringssystem til at sende fakturaer til mine kunder. Systemet er lavet af to selvstændige i mit netværk, og det er det system, de selv bruger. Det er super nemt at bruge, men har selvfølgelig ikke så mange features som et kommercielt bogføringssystem.

Revisor sikrer, at alt er korrekt

I alt bruger jeg en 6-7 timer hvert halve år på bogføring og på at betale moms. Det, tænker jeg, er godt givet ud, fordi det samtidig giver mig et stort overblik over, hvad jeg bruger af penge i virksomheden. Jeg synes ikke, at det er særlig sjovt, men det er ok, så længe der ikke går mere tid med det. I slutningen af året tager Kim, min revisor, så en lidt større tur for at sikre, at jeg har bogført korrekt, og allervigtigst laver han alt det, som jeg ikke selv kan finde ud af – som at beregne kørselsfradrag og sørge for, at jeg betaler det rigtige i skat. For mig er der stor tryghed i at have en revisor, som sikrer, at alt er gjort korrekt.

Min revisor har i øvrigt sagt, at han synes, jeg bør få et bogføringssystem. Så måske skal jeg snart tage mig sammen og tage et i brug 🙂

Nu er resten op til dig

Vi håber, at vi med denne artikelserie har leveret god inspiration til dig, hvad enten du er på vej ud i at blive selvstændig, eller du allerede er i gang og måske gerne vil gøre din fakturering og bogføring mere simpel. Vi er altid på udkig efter spændende cases og emner, der støtter dig som selvstændig. Hvis du har forslag eller kommentarer til temaet, eller idéer til kommende artikler, så skriv endelig til os på info@soloceo.dk.

/Annonce/Artiklen er sponsoreret af Dinero. Alt indhold er vores egen mening. Læs mere om Dinero som faktureringsprogram her https://dinero.dk/ordbog/faktureringsprogram/