Får du julelys i øjnene ved tanken om bilag, debit og kredit?

af | nov 24, 2020 | Revision og bogholderi, Vidensbank

I denne anden artikel om regnskab og bogføring, tager vi fat på vigtigheden af at være realistisk omkring dine egne styrker og svagheder og dermed hvilken løsning, du vælger til at håndtere din bogføring. Vores råd er simpelt: Kend dig selv! Skal fakturering og bogføring være en god oplevelse for dig som selvstændig, , så bør du være opmærksom på dine egne styrker og svagheder.

 Vær bevidst om dine egne styrker og svagheder

Er du typen der synes, at det er spændende at være nede i detaljen omkring dit regnskab og have styr på, hvad der går ind og ud af posteringer? Så kan det være, at du selv skal stå for bogføringen. Mange revisorer anbefaler også, at du som nyligt startet selvstændig selv prøver det i en periode, så du får en god føling med, hvordan dit regnskab hænger sammen.  

Synes du derimod, at det at tjekke bilag og sørge for, at der er styr på alting, er noget af det kedeligste i verden? Så kan det måske være, at der er mere energigivende ting at bruge tiden på for dig, eller at din tid er bedre brugt ude hos dine kunder?

Vores budskab er her: Vælg en løsning, der passer til dig. Det er vigtigt, at du har ro omkring din bogføring.

To løsninger til inspiration – mød Henning og Peter

Henning Karlsen, som vi mødte i sidste artikel, har valgt at lade sin bogholder stå for alle detaljer omkring sine bilag og sender dem bare ind via sit regnskabssystem. Men faktureringen håndterer han selv. Det er vigtigt for Henning, at han kan være helt sikker på, at alle detaljer er korrekte, og så er det ligeså nemt for ham at udfylde og sende fakturaerne selv. Derudover genkender han også en ekstra glæde i at være dén, der står for at sikre, at der kommer penge ind i firmaet, så der er også en ekstra motivation for ham i at tage sig af lige netop faktureringen.

Endnu en erfaren selvstændig, som vi har talt med, er Peter Maarbjerg, som arbejder som ledelseskonsulent og konsulent inden for forandringsledelse. Peter er rigtig godt tilfreds med sit regnskabssystem Dinero, da han oplever, at systemet er ligetil, der er god support og systemet er godt integreret med en app, der kan bruges, når man er på farten. (Vi uddyber brugen af app’en i den næste artikel, red.)

Peter har valgt at håndtere bogføring og fakturering selv. Han har omkring 3-5 fakturaer per måned og 10-20 udgiftsbilag, så indsatset er forholdsvis begrænset. Peters revisor har fuldt adgang til regnskabssystemet samt til håndtering af skatteindberetninger mv. Så revisoren tager sig af alt omkring årsafslutning, endelig afstemning af konti og regnskaber, samt fanger eventuelle småting, som Peter ikke selv har kunnet bogføre.

Peter fortæller om sit valg af denne fordeling: ”Jeg tager selv bogføringen, fordi det er så begrænset i indsats. Det er nemt for mig selv at håndtere det i Dinero, og så er det selvfølgelig billigst at gøre det selv. Det er vigtigt for mig at have orden i sagerne, så jeg ikke kommer i vanskeligheder. Omvendt vil jeg gerne have så lidt som muligt at gøre med det selv. Jeg kan sagtens sætte mig ind i bogføring osv., men bryder mig ikke meget om det. Jeg ved, at min revisor er bedre til det end mig, og jeg vil langt hellere bruge min tid på noget, hvor jeg virkelig gør en forskel. Altså ude hos mine kunder.”

Bliv skarp på, hvordan du bruger din tid bedst

Peter oplever også, at regnskabssystemet gør arbejdet meget nemmere for ham, da systemet er så ’intelligent’, at det håndterer meget af det, han nok ellers havde betalt en bogholder for at ordne. Som eksempel, så foreslår systemet selv hvilken bogføringskonto, der skal bogføres på, når man har drukket kaffe med en netværkskontakt. Skriver man ”kaffe” i emnefeltet, så finder systemet selv den rigtige konto. Det gør håndteringen af bilagene noget nemmere og mindre tidskrævende.

Som du kan læse, så har både Henning og Peter været ret bevidste om det set-up, de har valgt til at sikre orden i bilag og fakturaer. Begge har overvejet, hvad de selv syntes var spændende, hvor deres tid er bedst brugt, og hvad der giver den bedste nattesøvn. Vi kan kun bakke op om dette hos SoloCEO. Som selvstændig skal du naturligvis have orden i din butik, på alle områder. Men du skal også finde en god balance i, hvor du bruger din tid. Og som selvstændig er du blot endnu mere bevidst om, at hvert minut koster penge.

Vi opfordrer til, at du tager bevidst stilling til, hvor din tid er bedst brugt. Nogle gange kan det betale sig og være billigst at ordne tingene selv. Andre gange er det smartere at betale sig fra noget, hvis det gør kvaliteten bedre eller frigiver din tid til andre ting. Hvad enten det så er til tid brugt på kunder, familie eller noget helt tredje og vigtigt.

I 3. og sidste artikel i dette tema inviterer Louise og Tanja fra SoloCEO inden for i vores håndtering af bilag og fakturaer. Vi kan afsløre, at du hér får et indblik i to vidt forskellige måder at håndtere dette på, så vi håber, vi fortsat kan inspirere dig til den bedste måde at gøre det på netop for dig.

 /Annonce/ Artiklen er sponsoreret af Dinero. Alt indhold er vores egen mening. Læs mere om Dinero som bogføringssystem her.