Sådan finder du modet til at blive selvstændig

af | sep 24, 2020 | Guide, Konsulentlivet, Rådgivning

Vi har bedt erhvervscoach Anne Randbo Back svare på fire store spørgsmål, som vi hører fra rigtig mange selvstændige – og fra de af jer, der overvejer at blive det. Over de næste uger bringer vi hendes svar i fire blogindlæg her på sitet.

I dette første indlæg stiller Anne skarpt på at finde modet til at blive selvstændig.

SoloCEO:
Mange overvejer at blive selvstændige, men de ved ikke, om de tør. De oplever, at noget holder dem tilbage. Fx økonomisk usikkerhed, fordi de ikke ved hvordan man sælger, eller fordi de er bekymrede for at komme til at savne kolleger. Har du nogle råd eller værktøjer til, hvordan man finder modet til at blive selvstændig?

Anne:
Den problematik møder jeg tit. Og det er en virkelig svær afvejning, fordi man ikke ved på forhånd, hvordan man vil reagere på eksempelvis økonomisk usikkerhed eller manglen på kolleger.

Mit bedste råd vil være at reflektere over, hvad der er vigtigst for dig i dit arbejdsliv. Er det frihed? Sparring? Tryghed? Fleksibilitet? Udvikling? Og hvad kan du leve med at gå på kompromis med? Videndeling? Det sociale?

Hvad er du egentlig bange for?

Du kan også spørge dig selv “Hvad er det værste, der kan ske?”. Det er et simpelt spørgsmål, og det kan virke banalt. Men det lokker al ens frygt ud i lyset, hvor man kan forholde sig til den. Du svarer måske “at jeg ingen penge tjener” eller “at jeg bliver ensom og mistrives i det”. Så er det næste spørgsmål jo “Kan jeg så lave min beslutning om og finde et andet fast job, hvis det værste skulle ske?”. Og her er svaret jo som regel “ja, det kan jeg godt”.

En anden vinkel er at grave dig ind til, hvilke hæmmende overbevisninger, du har. Tænker du måske ”Jeg er ikke iværksættertypen” eller ”jeg har ikke modet til at tage springet”? Så kan det være en god idé at udfordre dig selv på de overbevisninger ved ganske enkelt at spørge ”Hvem siger det? Hvor ved jeg det fra? Kan det være, jeg tager fejl her”? Personligt har jeg altid tænkt, at jeg ikke var typen, der blev selvstændig eller skulle ud at sælge noget som helst til nogen som helst. Men nu sidder jeg her flere år senere og stortrives som selvstændig erhvervscoach – og kan sågar glæde mig til kundemøder og salgsdialoger.

Find praktiske løsninger på din frygt

Hvis din frygt primært går på de ting, du vil komme til at savne, er det en god idé at overveje, om ikke de aspekter af dit arbejdsliv kan tilføres på anden vis. For eksempel kan du få en form for kolleger ved at blive del af et kontorfællesskab, tage et deltidsjob der sikrer dig økonomisk i starten eller melde dig ind i et fagligt netværk, hvor du kan få sparring. Vi har en tendens til at stille ting meget sort/hvidt op. Det er enten/eller i vores optik. Men meget ofte kan vi godt inkorporere elementer af noget, vi holder af i et nyt setup som selvstændige.

Men der vil være ofre undervejs. Især de første år, hvor ens virksomhed skal bygges op. Her er det vigtigt, at man holder fokus på, hvad man får i stedet – eksempelvis fleksibiliteten. Og så skal man selvfølgelig turde gøre det, som kræves. For eksempel at sælge. Her er min anbefaling, at du tænker over, hvordan du er som type og dermed hvilken form for salg, der passer til dig. Vi er masser af selvstændige, som ikke trives med canvas-salg, men som sælger godt alligevel. Det er bare om at prøve sig frem, række ud efter sparring og blive klogere på sig selv undervejs. Jeg har selv haft glæde af at få indblik i viden om persontyper, fordi det siger noget om, hvad der falder én nemt, og hvor man oplever, at man møder en mur. Og det gør det lettere at styre uden om muren.

Hvad sker der, hvis du ikke følger din drøm?

Når det gælder modet til overhovedet at turde sige sit job op og gå selvstændig, stiller jeg ofte spørgsmålet “Hvad vil du helst?” Med andre ord: “Vil du helst blive i dit trygge job og dermed ikke give livet som selvstændig i en chance? Eller vil du helst tage chancen på din drøm om at gå selvstændig og så acceptere et element af uvished undervejs?”

I mit eget tilfælde vandt trangen til at arbejde med min passion, udvikle mig og opnå en frihed i min hverdag over fast løn, hyggesnak med kollegerne og visheden om, hvad morgendagen ville bringe.

Du kan også spørge dig selv “Hvad er det værste, der kan ske ved IKKE at følge min drøm?”. Hvis svaret gør tilpas ondt, er man oftere klar til at vende fast job ryggen.

Om Anne
Anne Randbo Back er selvstændig erhvervscoach. Hun hjælper ledere og virksomheder med at opnå bedre resultater og trivsel gennem lederudvikling, teamudvikling og coaching. Du kan læse mere om hende på www.anneback.dk.