”Man skal selv tage et skridt, før der sker noget nyt”

af | aug 18, 2020 | Konsulentlivet, Mit konsulentliv

Hånden på hjertet, så synes jeg, at det er lidt et scoop at få lov til at interviewe Rikke Hørlykke til SoloCEO.dk. Hun er jo en kendis, og de fleste danskere kender hendes navn og har set hende på TV enten som professionel håndboldspiller, sportskommentator eller som nydanser i Vild med dans. I dag er hun selvstændig inden for personlig træning hos Hørlykke Performance. Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke er specielt interesseret i håndbold, men jeg er fascineret af mennesker, som brænder for noget, og som kommer langt med det, de sætter sig for. Derfor glæder jeg mig til at tale med Rikke.

Vi mødes på Skodsborg Kurhotel for at tale om, hvorfor Rikke er blevet selvstændig, og hvad der driver hende – og jeg tænker, at jeg har en ret fin ide om, hvem hun er. Men det går hurtigt op for mig, at jeg kender Rikke Hørlykke ret dårligt. Og at hun er meget sejere, end jeg tror.

En skjult sideløbende karriere

Det viser sig fx, at Rikke har haft en fuldtidskarriere sideløbende med sin håndboldkarriere, hvilket jeg personligt synes er ret overskudsagtigt. Da jeg spørger ind til, hvordan det var at være tvunget til at skifte karriere – fordi en professionel håndboldkarriere jo logisk slutter lidt tidligt i livet – svarer hun, at hun ikke oplevede det sådan, fordi hun faktisk har studeret og arbejdet ved siden af hele sin håndboldkarriere. Alle årene!

”Jeg spillede kun fuldtidsprofessionelt i et år. Så jeg har egentlig altid studeret og arbejdet ved siden af. Du kan sige, at jeg har haft en skjult sideløbende karriere, selvom jeg har været kendt i offentligheden for min håndbold”.

Håndbold som førsteprioritet

Rikke tager sit første rigtige valg som 15-årig, da hun søger ind som Team Danmark elev på Virum gymnasium.

”Du aner ikke på det tidspunkt, om du er god nok til at kunne leve af det. Jeg trænede minimum 15 timer om ugen og var del af et udvalgt hold. Team Danmark betalte det ekstra skoleår”.

Hun bliver student som 19-årig og kommer til reklamebureauet Young and Rubicam, hvor hun er trainee fuldtid, samtidig med at hun går på reklameskolen. Hun uddanner sig til produktionschef og går på grafisk højskole.

”Håndbold var altid min førsteprioritet, fordi jeg brændte så meget for det. Men det var befriende at udvikle mig fagligt, imens jeg spille håndbold. Og jeg har haft gode arbejdsgivere, som gav plads til, at jeg både kunne passe håndbolden og et fuldtidsarbejde.”

Et frirum fra håndboldbanen

Rikke får sin første professionelle kontrakt som 17-årig, og som 22-årig flytter hun til Frankfurt sammen med sin kæreste Klavs, som hun i dag er gift med. De spiller begge håndbold dernede, og Rikke læser enkeltfag på Københavns Universitet imens.

”Jeg ville gerne udfordre mig selv og holde mig ajour fagligt. Det var et frirum, fordi alt ikke kom til at handle om, hvad der skete på banen. Hvis træningen var lort, så var det fedt at kunne fokusere på noget andet. Jeg har brug for at bruge tiden på noget, der flytter mig, og jeg tror på, at man selv skal tage et skidt, før der sker noget nyt. Det er en stor del af mit DNA at tage ansvar for at få noget skabt.”

Ingen kommer og gør det for dig

Så hvor har Rikke sin arbejdsomhed og ansvarsfølelse fra? Ifølge hende selv er hun præget af elitesportens til tider hårde miljø og en grundlæggende selvtillid fra barndommen.

”Du får ikke noget gratis på et konkurrencepræget hold, hvor du også konkurrerer mod dine medspillere. Det bliver man lidt hård af. Jeg kan ikke tillade mig at sige, jeg spillede godt i går, så pyt med i morgen. Dét miljø har formet mig, sammen med en grundlæggende selvtillid fra barndommen. Jeg kan også blive usikker, men jeg lærte tidligt, at ingen kommer og gør tingene for mig.”

Rikke er vokset op i en sammenbragt søskendeflok på fem, hvor hun i lang tid var den yngste, i en akademisk lægefamilie, hvor håndbold blev set som noget lidt fjollet noget. Hendes barndom var præget af sparsommelighed, hvor hun gik med aviser og kørte 6 km på cykel til skole.

”Det har givet mig robusthed og mental styrke. De værktøjer bygger vi jo gradvist gennem livet. Jeg taler ofte med mine kunder om, at man også kan tage ansvar senere i livet og tage sig af sine dårlige sider og ændre dem. ”

Tag ansvar for dit eget liv

At tage ansvar for sig selv og sin udvikling er noget, som Rikke arbejder meget med i dag i sin rolle som personlig træner. Hun drives, som hun selv formulerer det, af at flytte mennesker.

”Du må godt udvikle dig løbende og blive klogere, også når det handler om træning og sundhed. Det handler om at tage ansvar og at blive bedre til at se på egne muligheder til at gøre noget, i stedet for at pakke sig ind i, at det er synd for én. Det er en kæmpe gave, som jeg har med mig, hvor jeg ikke føler mig begrænset, men ser på, hvad jeg har med mig, og hvad jeg kan gøre selv. Det mindset vil jeg gerne forsøge at give videre til andre”.

På jagt efter drømmejobbet

Da Rikke kommer hjem fra Tyskland som 23-årig, bliver hun produktionschef på et reklamebureau. Men hun har en indre uro, en drivkraft til at udvikle sig mere. Hun flytter til Svendborg og spiller for GOG i fire år. Hun kommer på landsholdet. Hun går samtidig på Svendborg Business School, hvor hun læser markedsføring og økonomi. Hun kommer til Slagelse, hvor hun spiller håndbold, imens hun arbejder for TV2 reklame. Som 29-årig bliver hun gravid.

”Min prioritering blev anderledes, da jeg fik børn. Jeg vidste, at jeg ikke kunne være både mor og professionel håndboldspiller på samme tid. Jeg besluttede, at nu ville jeg være basen. Min mand blev træner og rejste stadig meget. Derfor ville jeg have et andet slags job”.

Som gravid og ny mor sender hun live tv hver fredag. Hun siger ja til Vild med dans, da hendes søn Aksel er tre måneder gammel. Hun arbejder hos Scanpix/Berlingske og bliver headhuntet til en stilling som new bizz manager på reklamebureauet TBWA.

”Jeg følte, at jeg skulle tilbage til reklamebranchen og være der. Men det var ikke det jeg drømte om. Jeg havde to små børn, mand i Holstebro og et krævende job. Det gav ikke mening.”

Det går op for Rikke, at hun ikke skal leve med dårlig samvittighed, for lidt motion og manglende tid. Det er for langt fra hendes DNA. Der skal mere livskvalitet ind.

”Jeg arbejdede med en mentor, som stillede mig nogle opgaver, og min identitet var nu for første gang ikke som professionel håndboldspiller. Hvilket job skulle jeg bevæge mig hen imod? Jeg følte ofte en utilstrækkelighed, og at jeg skulle arbejde endnu hårdere på arbejdet, fordi jeg mødte nogle fordomme. Min mentor forstod sportsfolks egenskaber og forretningsverdenen. Den forståelse betød meget for mig. Det gav mening at arbejde med, hvad mit drømmejob var.”

Og så blev hun selvstændig….

Rikke tager en personlig træner uddannelse, imens hun har sit reklamejob. Det giver hende nogle værktøjer til at kunne lære fra sig. Hun læser også kognitiv psykologi for at kunne hjælpe folk med deres mindset og dét at tage ansvar. I maj 2013 siger hun op for at blive selvstændig.

”Jeg lavede min egen hjemmeside den sommer og gik hele processen igennem for at finde mit marked inden for personlig træning og lavede aftale med Skodsborg Kurhotel. Jeg øvede mig på mine brødre, og jeg tog selv træning i Fitness DK for at finde ud af, hvad andre træner, og hvordan det virker på kroppen.”

Hun har grebet et marked, som er i vækst, og der kommer til at ske en masse spændende i hendes virksomhed fremover.

”Jeg har store vækstplaner. Grundlæggende er jeg virkelig drevet af at flytte mennesker. Og jeg tager min egen medicin. Jeg reflekterer hele tiden over, om der er ubalance i livet, for så bliver jeg ikke en god version af mig selv. Det er også det, jeg prøver at give fra mig til mine kunder. Mange af os er gode til at gøre det i vores arbejdsliv, men prioriteringen kan være svær privat, fx at prioritere sundhed. Det handler i høj grad om at finde balancen og reflektere løbende.”

Det med balancen tænker jeg en del over, da jeg kører hjem efter mødet med Rikke. Som selvstændig oplever jeg selv, at den balance kan være svær at finde, fordi vi jonglerer forskellige kunder og forskellige grene af vores forretning på samme tid. Hvad skal have mest fokus og hvornår? Med den frihed, som det selvstændige liv giver, kommer også en masse valg og fravalg. Derfor giver det så god mening for mig, når Rikke siger, at det er vigtigt at reflektere løbende og mærke, om der er balance i livet. Og huske at tage ansvar for det liv.

Jeg håber, at Rikkes historie også har inspireret dig. Du kan læse mere om hendes forretning på www.hoerlykke.com eller følgen hende HER på LinkedIn.