Jeg går kun efter kunder, der bringer mig videre

af | jun 16, 2020 | Konsulentlivet, Mit konsulentliv

Interview med Martin Kunzendorf, der er uddannet journalist og har været selvstændig siden februar 2019.

Martin, kan du ikke med egne ord fortælle lidt om, hvad du laver?

Kernen i det jeg laver, er at fortælle historier. Nogle af mine kunder ser mig som journalist, andre som kommunikationskonsulent. Men for mig handler det om at formidle noget. Jeg forsøger at sætte historier sammen, som nogen kan bruge. I øjeblikket arbejder jeg meget visuelt, for eksempel gennem videoer og fotografier.

Det er vigtigt for mig, at det jeg laver, har en samfundsmæssig og almennyttig vinkel. Jeg siger nej til ting, hvis det udelukkende handler om salg eller er meget markedsorienteret. Derfor har jeg primært offentlige eller fondsfinansierede kunder. Jeg er meget inspireret af Nordea fondens slogan ”Vi støtter gode liv”. Det jeg laver, skal helst bidrage til en form for ’en bedre verden’.

Derfor handler mit arbejdsliv også mere om ’Life’ end om ’Lean’. Jeg vil gerne vise andre mennesker det gode liv og hjælpe med at formidle den værdi, som en virksomhed skaber for mennesker. Dét er min personlige motor og egen indre rettesnor. Jeg fornemmer også, at det gør det nemmere for mine kunder at finde frem til mig.

Hvordan startede dit liv som selvstændig?

Set retrospekt startede det vist allerede, da jeg kom til København med fire-toget i 1999, hvor jeg havde fået en praktikplads på DRs Ungdomsredaktion. Jeg endte med at blive der i 17-18 år, bl.a. på P1, og siden på Videnskabsafdelingen, hvor jeg lavede naturstof.

Allerede i de første år grundlagde jeg et dybt urealistisk billede af, hvad et arbejde er for en størrelse. DR var dengang meget frit, og jeg kunne nemt få lov at lave, lige hvad jeg havde lyst til. I dag har jeg svært ved at se, hvordan jeg skal kunne finde et fast arbejde, hvor jeg får den frihed, så jeg har nok været på vej ud i selvstændigheden hele mit arbejdsliv. Alligevel føltes det dybt grænseoverskridende, vildt og euforisk.

Jeg har det med at gå til højre, når flertallet går til venstre, Sådan er det også i min forretning, og det har hjulpet mig til at skabe min karriere og profil som selvstændig. Det gør, at der nogle gange opstår nogle sjove ting.

Hvorfor blev du selvstændig?

Som sagt har trangen til den totale frihed været undervejs i mange år, og så fik jeg for et par år siden økonomisk mulighed for at realisere det.

Jeg synes, at det er fedt at have noget på spil. Både i form af at være den eneste, der har ansvaret for at træffe de rette valg og tage konsekvenserne af dem. Men også at kunne navigere derhen hvor jeg føler, at jeg er allerbedst. Jeg fungerer bedst, når jeg kommer ud i nogle områder, hvor jeg er under pres. Jeg VIL føle nervøsiteten, når jeg har sendt en serie videoer afsted til en kunde og venter på svar. Hvis ikke jeg er nervøs, så skal jeg videre. Det kan jeg bedst styre, når jeg selv beslutter, hvilke opgaver, jeg tager. Jeg havde det også sådan på DR, så det er nok blevet en naturlig del af mig. Og så er tilfredsstillelsen, når det lykkes, også dét større.

Bevidstheden om, at man ikke behøver være en bestemt faglighed hele tiden og kan veksle mellem forskellige interesser, tiltaler mig meget. For eksempel har jeg et lille kunstprojekt i kalenderen til senere på året.

Hvordan er dit samarbejde med dine kunder?

Jeg vælger til og fra på personlig kemi. Mit udgangspunkt er altid den gode personlige relation. Hvis den ikke er der, skal der ikke være et samarbejde.

Jeg går meget op i at blive en del af kundens kultur og dagligdag, og jeg insisterer på at give en masse af mig selv i sådan et samarbejde. Det er der, tilliden opstår og der, hvor jeg kan få adgang til de ægte fortællinger. Jeg blander mig ofte i meget mere, end jeg egentlig skal. Det gør jeg, fordi jeg vil lykkes sammen med dem.

Der er rigtig mange derude, der kan det samme, som jeg kan. Måske endda bedre. Men jeg fornemmer, at mine kunder engagerer mig som menneske og ikke kun som en tjenesteydelse. Jeg går meget op i, at der er en god stemning, og jeg går mere efter samarbejdspartnerskaber, end traditionelle professionelle kunde-leverandørforhold.

Hvad er din opskrift på succes som selvstændig?

Jeg prøver at være mig selv og være opsøgende på det, jeg synes er interessant, og hvor der naturligt opstår ideer for mig. Min lille forretningshemmelighed er måske, at jeg kun går efter kunder, der ’kan bringe mig videre’ til flere af de fortællinger, jeg gerne vil lave.

Nu har jeg selvfølgelig kun været selvstændig lidt over et år, og måske vælter det hele lige om lidt, når verden totalt mister interessen for det jeg kan.

Kort efter jeg var startet, mødtes jeg med en kollega med mange freelance år på bagen. Da jeg havde øst af mine luftige ambitioner, afbrød hun mig, kiggede strengt på mig og sagde “Martin, du skal først og fremmest fokusere på din forretning”. Det har jeg taget til mig – ikke nødvendigvis økonomisk, men ift. hele tiden at bane vejen hen til det, jeg allerhelst vil lave.

Handelshøjskoleuddannede sælgere ville sikkert korse sig, for jeg har ingen strategi for, hvordan jeg sælger mig selv. Men det lykkes fint alligevel. Mit bedste bud er min journalistbaggrund, som giver mig nogle gode fordele. For eksempel er jeg dybt ligeglad med titler og hierarkier, og jeg er vant til at spørge der, hvor svaret findes. Så hvis jeg får en god idé til et projekt, skammer jeg mig ikke over at kontakte øverste direktør eller en minister, for den sags skyld. Det er sket…

Fordelen som selvstændig er jo, at der ikke kommer en chef og siger, at det må man ikke. Og det passer nok egentlig meget godt til mig som person. Og får jeg en god ide eller ser noget, der kan forbedres, vil jeg jo gerne hjælpe dem. Dét skal man aldrig være bange for at sige højt. Ikke så længe du er ordentlig i måden, du siger det på.