At vælge freelancelivet fra – hvorfor? 1/3

af | apr 21, 2020 | Konsulentlivet, Mit konsulentliv, Netværk og relationer

Én af de overvejelser, vi møder hos mange af dem, vi taler med, som overvejer en karriere som freelance konsulent eller på anden vis soloselvstændig er: ”Er livet som soloselvstændig for alle? Og er livet som soloselvstændig noget for lige netop mig?”

I forhold til det sidste spørgsmål ”Er livet som soloselvstændig noget for lige netop mig” er det endelige svar naturligvis op til personen selv. Hér kan vi fra SoloCEO kun tilbyde sparring og deling af egne og andres erfaringer, for det er selvfølgelig kun personen selv, der kan tage den endelige beslutning. Men hvorvidt livet som soloselvstændig er for alle, kan vi gøre vores for at nuancere. Og det er et rigtig vigtigt emne. Derfor valgte vi at tage dette op som et separat tema på www.soloceo.dk.

SoloCEO har talt med en række tidligere freelancere om baggrunden for deres beslutning om at blive fastansat hos en virksomhed. I dén forbindelse ser vi overordnet fire årsager til beslutningen om at droppe livet som freelancer/soloselvstændig:

  1. Den helt rette opgave fandtes i en fastansættelse
  2. Et ønske om et fagligt fællesskab, som de ikke oplever, man kan få som freelancer
  3. Livet som freelancer indeholdt nogle vilkår, som den pågældende ikke trivedes med
  4. Økonomiske bevæggrunde for at vælge en mere stabil indkomst

I dette tema vil vi nu dykke ned i disse årsager gennem i første omgang 3 artikler. Vi har talt med seks tidligere freelancere: Lisbeth Borup, Christina Guldhammer, Rune Hvalsøe, Pernille Sode, Susanne Bang Poulsen og Kir Klysner. Et kæmpe tak til dem alle for at have lyst til at dele ud af deres erfaringer, til glæde for alle os andre.

Den helt rette opgave fandtes i en fastansættelse

’Det flydende arbejdsliv’, hvor man bevæger sig ind og ud af fastansættelser og freelance opgaver er klart en ideologi, som vi ser tydeligt hos flere af dem, vi har talt med. At karrieren ikke er lineær, men at man i langt højere grad træffer valg undervejs i karrieren, snarere end at have en fastlagt karriere plan. To tidligere freelancere, som dette er gældende for, er Rune Hvalsøe, der har været freelance ad to omgange, og derimellem arbejdet som både softwareudvikler og leder, samt Lisbeth Borup, der nu arbejder som change management konsulent hos Ørsted.

Rune Hvalsøe var på freelanceopgave hos Nokia, og i forbindelse med, at virksomheden i 2004 besluttede sig for at ’rydde op’ i antallet af freelancere, blev nogle af de dygtigste freelancere tilbudt en fastansættelse. Rune beretter, at han var glad for at være hos Nokia og valget var for ham derfor ikke så svært: ”Jeg havde gode kolleger, spændende opgaver og Nokia er en god og ordentlig virksomhed. Så valget om at takke ja til fastansættelsen var ikke svært. Senere kom så muligheden for en periode som expat i Kina. En mulighed, der ikke havde budt sig, hvis jeg var fortsat som konsulent.”

Senere i Runes karriere tog han så turen ud på freelancemarkedet igen. På daværende tidspunkt arbejdede han som leder i en global virksomhed. Man besluttede at konsolidere opgaverne i Singapore og expat livet passede ikke ift. familien på daværende tidspunkt. Så Rune blev i Danmark, men fik tilbudt en ny stilling i virksomheden, med opgaver, som ikke var helt det, han ønskede. Da han havde truffet beslutningen om at sige sin fastansatte stilling op, fandt han en række spændende freelanceopgaver, hvoraf én passede med hans opsigelsesvarsel i den virksomhed, som han var ansat i. Og så fulgte en række andre freelanceopgaver. Sidenhen er Rune blevet fastansat hos NETS, hvor han arbejder som agile coach i dag: Rune fortæller: ”Jobbet hos NETS er en super god opgave for mig. Jeg savnede mere og mere at følge de ting, som jeg havde startet op, til dørs. Som konsulent skulle jeg ofte ud igen, før jeg så de reelle frugter af mit arbejde. Det er dejligt nu igen at være i en fast ansættelse, hvor jeg kan fokusere på de længerevarende perspektiver af mit arbejde.”

Også Susanne Bang-Poulsen oplevede dette flydende arbejdsliv på egen krop i efteråret 2019, efter en endt freelanceopgave. Som freelancer arbejdede Susanne primært med økonomistyring inden for IT, enten i projekter eller som del af en økonomifunktion, med gennemgang af fakturaer og kontrakter. Susanne fortæller om sin beslutning om at blive fastansat: ”Der var ikke lige nogle spændende freelance opgaver, som passede til mig. Og så dukkede der to spændende faste stillinger op. Den ene var hos Tryg, i et stort agilt set-up, hvor jeg skulle arbejde med business controlling. Jeg tog imod dette job, da det var det, der føltes rigtigst. Jeg er ikke sikker på, at jeg aldrig skal være freelancer igen. Det må fremtiden vise. Jeg er drevet af de spændende opgaver og hvor er det sjovt at være, og hvor lærer jeg noget. At være freelance er ikke et mål i sig selv for mig.”

Du finder 2. del af artikelserien HER og 3. og sidste del HER.