Friheden er uendelig meget værd

Christa Brønd blev interviewet af Louise Lyngaa i oktober 2019.
Christa har været selvstændig konsulent siden april 2019. Hun er uddannet etnolog og var med til at introducere etnologisk dybdegående metode i konsulentbranchen. Hun laver analyser, evalueringer, strategi og organisationsudvikling for sine kunder og hjælper dem til at få viden om nye tendenser og udvikle nye løsninger på deres udfordringer. De sidste 15 år har hun specialiseret sig inden for områderne kultur, oplevelsesøkonomi og fremtidens arbejdsmarked og kompetencer.
Hvad fik dig til at blive selvstændig?
Det var på tide at prøve noget andet, og jeg har altid drømt om at have min egen virksomhed. Jeg er ud af en iværksætterfamilie, så det har nok altid ligget lidt i kortene. Jeg ønskede også at komme tættere på kunderne igen efter en tid som leder i konsulentbranchen og tættere på den direkte værdiskabelse ved at arbejde tættere sammen med mine kunder og samarbejdspartnere.
Hvordan blev du klar til det?
Det var en kombination af, at jeg ikke kunne lade være, og at jeg lovede mig selv at give det noget tid. Dvs. ikke blot evaluere efter fire måneder og lukke det ned, hvis ikke jeg havde tjent en million.
Jeg har også stor opbakning fra min familie. Det betyder sindssygt meget. Jobbet som selvstændig fylder meget, fordi jeg bærer det rundt med mig overalt. Det skal ens partner også kunne forstå.
Flyder arbejdsliv og privatliv mere sammen for dig nu?
Meget mere. Før kunne det stresse mig, hvis jeg vidste, at jeg skulle arbejde en søndag. Nu er det en præmis, som jeg faktisk nyder. Jeg har altid været modstander af, hvordan det moderne arbejdsliv hænger sammen. Det med at lægge x-antal timer på en arbejdsplads i stedet for at tænke i kvalitet og have mindre fokus på timeantallet. Men det er rigtig svært at efterleve i en større virksomhed, hvor der er og bør være fokus på timeregistrering og fakturering. Mit ønske med at være selvstændig er også at vise, at man kan arbejde på den måde. Jeg tror på, at man er produktiv på forskellige tidspunkter, ikke nødvendigvis fra kl. 9-17.
Friheden i at være selvstændig er uendelig meget værd for mig. At kunne omsætte den tid og fleksibilitet til noget meningsfuldt. Men man skal som selvstændig kunne rumme, at det hele bliver lidt mere flydende. Men hvis man kan det, får man også meget frihed og fleksibilitet forærende.
Har det gjort dig mere modig, at du kommer fra en iværksætterfamilie?
100%. Hver gang jeg siger til min far, at noget er svært, så siger han: ”Det er let”. Han forklarer mig, hvorfor det er let og hvad jeg kan gøre. Så jeg har én at gå til, som har prøvet alt muligt før, og som har en Pippi-indstilling til det hele (”Det har jeg aldrig prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert!”, red.). Jeg er en penalhus-pige, som bedst kan lide at få 12 og vinde det hele, og at alle anerkender, at det er superflot, det jeg laver. Så det er en styrke at have én, der er lidt mere fanden-i-voldsk og tror på, at jeg kan dét, jeg sætter mig for. Også når det er svært eller ikke lige lykkes med det samme.
Hvad har overrasket dig mest?
Man er meget påvirkelig over for udsving som solo-selvstændig. For eksempel kan du være fordybet i din produktion i nogle uger og får ikke lavet så meget salgsarbejde, og din pipeline er helt tynd, og så kommer der en mail fra en kunde, der pludselig gerne vil mødes. Så bliver bladene grønnere, solen skinner og børnene virker sødere. Og omvendt, så taber du måske en opgave, og så ser verden grå ud. Jeg er mere påvirkelig nu, end da jeg var ansat, selvom de ting også skete før. Selvom jeg synes, jeg er ret sej og har klaret mange knubs i mine tidligere jobs, så er det her noget andet, fordi det jo er mit hus, der skal sælges, hvis det ikke går. Det er personligt på en anden måde.
Jeg synes også, at der er utrolig mange ting, som man skal sætte sig ind i – pension, forsikringer, a-kasse, fagforening, moms-regnskab, hjemmeside og b-skat. Man får mange ting og beslutninger forærende som ansat. Omvendt synes jeg at det at være selvstændig giver en stor forståelse for indtægter og udgifter i en virksomhed, som alle ansatte også burde have. Hvis jeg nogensinde bygger et stort imperium, så vil jeg give mine kolleger en forståelse for virksomhedsøkonomi. Det er banalt, men det er vigtigt. Derfor har jeg valgt ikke at få en bogholder fra starten, fordi det har givet mig meget at sidde med det og forstå det selv.
Hvad er det bedste ved at være selvstændig?
Jeg oplever, at min tid er enormt værdiskabende. Jeg løser hele opgaven for kunden og al min tid på opgaven skaber værdi, fordi jeg ikke bruger spildtid på eksempelvis at sætte andre ind i dele af opgaven. Jeg vil gerne komme tættere på kunderne, og det har jeg haft mulighed for ved at sidde ude hos nogle af dem, hvor jeg også har haft mulighed for at kompetenceudvikle medarbejdere hos kunden. Det har givet dem ny viden om eksempelvis at afholde workshops, hvilket har givet noget ekstra til kunden. Jeg har også en frihed i selv at kunne beslutte, om jeg vil investere ekstra i mine kunder og projekter. Det betyder fantastisk meget for mig, at der ikke er et tidsregistreringsskema, der styrer eller påvirker mine beslutninger.
Hvad er det sværeste?
Salget – det har jeg ikke med mig fra universitetet. Det er noget, som jeg aktivt skal holde mig selv op på, til trods for at jeg har været konsulent i mange år. En tidligere direktør sagde til mig, at det handler om vid, relationer og likeability, og så kommer salget af sig selv. Det prøver jeg at huske på.
Balancen mellem produktion og salg fylder også en del, når man er selvstændig. Jeg skal huske at fylde i min pipeline, selvom jeg er i fuld produktion.
Har du et par gode råd til andre?
Omgiv dig med gode mennesker. Jeg har nogle vildt dygtige mennesker i mit netværk, som jeg samarbejder med og sparrer med. Det har jeg altid gjort, men det er blevet langt mere relevant, efter jeg er blevet selvstændig og ikke har kollegaer.
Og man skal have is i maven. Man skal kunne rumme ikke at vide, hvordan ens økonomi ser ud om tre måneder. Jeg har virkelig seje kvinder i mit netværk og en af dem sagde til mig: ”Der er ikke noget, der hedder månedsløn, du er nødt til at se på året som helhed”. Og det er fuldstændig rigtigt. Man kan ikke måle sin succes som selvstændig på de præmisser, som man gjorde, da man var ansat.