Det føltes mere skræmmende at stå på klippen og se ned

af | okt 25, 2019 | Konsulentlivet, Mit konsulentliv

Cecilie Willer blev interviewet af Tanja Hesselager den 25. september 2019.

Cecilie startede op som selvstændig i april 2019, da hun stiftede Today, hvor hun arbejder med rådgivning og coaching af iværksættere og ledere. Cecilie er uddannet erhvervspsykolog og coach, arbejder med ledere og rådgiver inden for styrkelse af mindsettet, når man er iværksætter, med fokus på at styrke den mentale rejse. Dvs. eksempelvis at ruste sig til at tage springet, håndtere presset når man søger funding til sin idé, være modig og styre sine bekymringer for, om forretningen kan bære.

 Hvordan startede du op?

Ganske langsomt, ved siden af mit fuldtidsjob. Selve det at træffe beslutningen var egentlig ikke svær, jeg har været iværksætter før, hvor jeg for eksempel solgte skumklude i Storbritannien. Hér lærte jeg alt om kanvassalg, at lave hjemmesider og den slags.

 Hvilke bekymringer gjorde du dig inden?

Min mand er også iværksætter (Cecilies mand har stiftet kaffefirmaet Damn Good Coffee Company, red.). Vi har hus og to børn. Så det føltes faktisk lidt som at springe ud fra en klippe. Det var mere skræmmende at se ned på vandet end reelt at springe . Da jeg først havde taget springet, så gik fokus over på at bygge forretningen op, og det hele gik jo faktisk ret fint.

For mig var der ikke rigtigt et andet alternativ. At gå selvstændig er også en investering i mig selv. Hvis jeg skal arbejde til jeg er 75, så er det ok med et år, hvor jeg ikke tjener så meget, som da jeg var fastansat. Så med de lange briller på, er det en god investering i mig selv og min glæde ved mit arbejde.

 Hvad er kommet mest bag på dig, efter din opstart?

Dét at sælge. Det er crazy, hvor meget det kræver at bygge kundebasen op. At forklare andre hvad det er, jeg kan, og hvad jeg kan tilbyde, dét tager tid. Jeg synes, at alt andet er fedt. Jeg kan egentlig også godt lide at sælge, men nogle dage orker jeg bare ikke rigtigt. De dage fokuserer jeg på, at jeg altid synes, det er fedt at komme ud og tale med mennesker, høre om deres udfordringer og se, hvor jeg kan tilbyde min hjælp.

 Hvilke gode råd har du til andre, der overvejer at springe ud som selvstændige eller freelance konsulenter?

Du skal kunne lide at sælge og tale med mennesker. Salg er og bliver en stor del af det at være selvstændig. Du skal forstå salgscyklussen, dvs. hvordan skaffer du leads og forstå, at det kræver et vist antal dialoger, før der reelt er et salg. Det tager tid at etablere et navn. Dét skal du kunne hvile i og synes er sjovt.

Derudover er et andet råd, at du skruer ned for dit forbrug og ser, om du kan leve af én løn i et år. Bliv i Danmark i sommerferien, køb ikke så meget tøj, den slags.

Dette sparede forbrug giver også øget mental energi. Energi, der frigives til at bygge forretning. For så sidder du ikke og googler efter nye havestole, men bruger tiden på din forretning. Og på din familie. Og så er det oveni også godt for miljøet.

Hvis du har mulighed for det, kan jeg også anbefale, at du bygger en økonomisk buffer op. Det kan godt tage et års tid, før du hviler i din kundebase. Så er det rart at have lidt på kistebunden til en regnvejrsdag.