Revisoren om valg af den rette rådgiver

af | okt 16, 2019 | Konsulentlivet, Rådgivning

Revisor eller bogholder –  hvem skal det være?

Forfattet af Anders Nielsen, partner og statsautoriseret revisor hos Christensen Kjærulff, Statsautoriseret revisionsaktieselskab.

Spørgsmålet om man skal vælge en revisor eller bogholder er diskuteret til uendelighed i iværksætterkredse. Lad os starte med få forskellen på de to på plads; statsautoriseret – og registreret revisor er beskyttede titler, hvilket betyder at de er underlagt kvalitetskontrol fra Erhvervsstyrelsen, ligesom der er krav om efteruddannelse. Bogholder og revisor er på den anden side ubeskyttede titler – det kan alle kalde sig.

Det vigtigste for dig er, at du ikke ubevidst overtræder nogle regler, eller at du ikke udnytter de muligheder for skattemæssige fradrag, som du rettelig har.

Derfor anbefaler vi, at du vælger en statsautoriseret eller registreret revisor, hvis du anvender eller forventer at skulle anvende Virksomhedsskatteordningen. Er din virksomhed derimod i et mindre omfang, vil en dygtig bogholder formentlig kunne løse opgaven. Det kan dog være en rigtig god idé at sikre sig, at rådgiveren har et godt kendskab til skattelovgivning, så der kan udarbejdes et korrekt skatteregnskab på baggrund af bogholderiet.

Hvordan vælger jeg en rådgiver?

Vores holdning er, at man vælger en rådgiver på baggrund af den rette kemi og fornemmelse for personens kompetencer. Vi anbefaler, at du sikrer, at din rådgiver arbejder i et miljø, hvor der er et bredt udsnit af kompetencer, at vedkommende har en ansvarsforsikring og eksisterende kunder med samme virksomhedstype.

Som du allerede kender det fra konsulentbranchen, hænger pris og kvalitet sammen. Det er vores opfattelse, at prisen på bogholderi og selvangivelse inkl. skatteoptimering for en selvstændig konsulent skal ligge i niveauet kr. 10- 20.000 ekskl. moms årligt. Prisen afhænger af antallet af bilag, og hvilke skatteregler der anvendes.

Læs også om Anders’ gode råd til opstart og etablering af din konsulentvirksomhed her, eller om skat, regnskab og moms her.

SoloCEO er udelukkende et website, der er tiltænkt oplysning og inspiration til selvstændige. SoloCEO kan ikke stilles til ansvar for eventuelle fejl i blogindlæg. Læs evt. mere her