“Du skal have noget på hjerte”

af | sep 10, 2019 | Konsulentlivet, Mit konsulentliv

Hvordan er det egentlig at være freelance-konsulent? Det spørgsmål har vi stillet Tobias Viskum Hogaard, som har været selvstændig siden 1. september 2018. Læs med her og bliv klogere på livet som selvstændig, kunsten at prioritere sin tid, og om det virkelig er sjovt at lave momsregnskab.

Tobias blev interviewet af Tanja Hesselager, medstifter af SoloCEO

 Hvornår gik du solo?

1. september 2018. Jeg har drevet virksomhed før, så barrieren for at starte op selvstændigt var ikke så høj. Alt det praktiske har jeg erfaring med fra før. Dengang var det dog en bibeskæftigelse, så usikkerheden om, hvor næste opgave kommer fra, skulle jeg ikke håndtere på samme måde dengang, som jeg skal nu.

Hvad er din primære ydelse?

Jeg yder rådgivning inden for strategiudvikling og effektivisering af organisationer og bruger også aktivt min baggrund som konsulent fra bl.a. Simcorp og Ernst & Young inden for program- og projektledelse, samt forandringsledelse. Det er særligt hér, jeg kan sælges via konsulentbrokere. Min forretning, hvor jeg sælger mig direkte ud til virksomheder, er jeg ved at udvikle. Jeg har sat konkrete mål for hvor meget, jeg skal fakturere hver måned, så der er tid til at udvikle forretningen ved siden af også.

Hvorfor valgte du at blive freelance-konsulent?

Én af drivkræfterne har været mine observationer i store virksomheder, hvor jeg har arbejdet aktivt med at nedbryde bureaukrati gennem innovation og knowledge management. Det var svært for alvor at gøre noget ved bureaukratiet inde fra. Jeg vil gerne hjælpe virksomheder som freelance-rådgiver. Dét at betale direkte for en rådgiver får virksomhederne til virkelig at være opmærksomme på dét, de bruger deres penge på. Så de lytter mere, når man er ekstern. Det er lidt skørt, men det er jo noget af det, jeg får penge for som ekstern. At få øje på og pege på hvor det gør ondt. Samtidig kunne jeg få øje på virksomheder, der nok gerne ville være kunder hos mig. Der var ro omkring mit grundlag.

Derudover lever der en stor iværksætter i mig. Jeg trives virkelig med at kunne eksekvere på mine ideer. Mentalt er jeg et sted, hvor jeg gerne vil opbygge egen forretning, så den kan blive større, og jeg selv kan blive mere uafhængig. Heldigvis passer det også med, at de basale omstændigheder i min familie gør, at der er lidt mere overskud. Børnene er blevet større.

Hvad er det bedste ved at være freelance-konsulent?

Selvstændigheden og fleksibiliteten. At jeg kan køre til Aalborg og arbejde 2-3 dage om ugen og andre dage sidder jeg i kontorfællesskab i Aarhus. Nogle aftener arbejder jeg, andre holder jeg fri. Jeg er også meget motiveret af selve udviklingen af forretningen og opbygning af netværk. Det er virkelig fedt at arbejde struktureret med salget og udvikling af det konceptuelle. Selv det at lave momsregnskab synes jeg er sjovt. Men jeg har også en hardcore baggrund som konsulent. Jeg er vant til den direkte sammenhæng mellem at sælge og opnå bonus. Det var hæsligt at lære i starten, men jeg lærte også at se det smukke i det, og det er virkelig brugbart nu. Dét har også gjort mig tryg ift. at springe ud nu. Jeg har så mange gange tidligere bevist for mig selv, at det kan lade sig gøre at opnå mine mål. For eksempel at opbygge en kundeportefølje. Jeg er tryg ved, at det her nok skal lykkes, og jeg er ikke bange for de bølgedale, der selvfølgelig kommer.

Hvad er det mest udfordrende?

At prioritere min tid. Hold nu op hvor er det svært! At finde tid til både at opfinde, konceptudvikle, sælge, følge op med netværket, lave markedsføringsmateriale, samtidig med at jeg producerer. Dét skal jeg virkelig vænne mig til.

Dit bedste råd til andre, der overvejer at gå konsulentvejen?

Jeg har lyst til at sige ’bare gør det’, men det er næsten for letkøbt at sige. Mit bedste råd er at mærke efter, i hvor høj grad du har en uforløst mission i maven, som du bare brænder for at gå ud og gøre noget ved. Det er så vigtigt at finde energien dér. Særligt i de tider, hvor du bliver bekymret for, hvor næste opgave kommer fra. Med missionen og energien intakt kan du holde fokus, lægge planer for hvordan du opnår dine mål og virkelig udvikle dit koncept.

Du skal ganske enkelt have noget på hjerte.